2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Péntek estétől feloldják a szükségállapotot Grúziában, s az oroszok is kivonultak

2007. november 16. 11:00, utolsó frissítés: 11:00

A grúz parlament csütörtökön megszavazta a rendkívüli állapot péntek esti hatállyal történő feloldását. Az orosz külügyminisztérium bohózatnak minősítette a január 5-re kitűzött elnökválasztást, amelynek célja szerinte az, hogy a jelenlegi tbiliszi vezetés hatalmon maradjon. Ez az időpontból is világos, hiszen a rendelkezésre álló rövid idő nem elég ahhoz, hogy az ellenzék rendezze sorait.

A moszkvai külügyi tárca újfent cáfolta Mihail Szaakasvili elnök állításait, amelyek szerint Oroszország katonai egységeket és nehézfegyvereket dobott volna át Abháziába, a jogilag Grúziához tartozó, de magát önállónak nyilvánító térségbe. "Szaakasvili elnököt a jelek szerint nem zavarják a tények, a grúz lakosság pedig a kemény cenzúra miatt aligha tudja meg, hogy megint hazudott" - szól a nyilatkozat.

Az ENSZ-főtitkár helyszínen járt megbízottja ugyancsak arról győződött meg, hogy Abháziában nincsenek orosz katonák és nehézfegyverek. Erről levélben tájékoztatta a főtitkár mellett Grúziával foglalkozó csoport nagyköveteit - jelentette az Interfax hírügynökség.

A grúz legfőbb ügyészség körözést adott ki Iraklij Okruasvili volt védelmi miniszter ellen, akit azt követően vádoltak meg egyebek között pénzmosással, hogy korrupciót vetett Szaakasvili elnök szemére. Okruasvili jelenleg óvadék fejében szabadlábon van, és Németországban tartózkodik.

Georgij Haindravát, a radikális egyesült ellenzék egyik vezetőjét tanúként hallgatták ki Igor Volinkin orosz diplomata állítólagos kémkedési ügyében. Haindrava a kihallgatásra menet elmondta: nagyon érdekesnek találja, hogy államminisztersége közel négy éve alatt sem őt, sem Szalome Zurabisvili akkori külügyminisztert nem figyelmeztették a titkosszolgálatok, hogy Volinkin kém lenne.

Louis Robertson, az Imedi televíziót birtokló News Corporation képviselője egy grúz lapban megjelent interjúban sajnálkozását fejezte ki, hogy a tv-adó legkorábban nyáron kezdhet újra műsort sugározni, már amennyiben a bíróság helyt ad a betiltása elleni fellebbezésnek. Megjegyezte: ezzel az a probléma, hogy a kitűzött választások nem lehetnek szabadok és demokratikusak, ha a sajtó nem tájékoztathatja a választókat.

A tbiliszi városi bíróság csütörtökön külön indoklást adott ki az Imedit betiltó döntésével kapcsolatban: eszerint "elegendő bizonyítékkal rendelkezett annak megállapításához, hogy az adót tömeges zavargások rendezésére és az államhatalom lázadás útján történő megdöntésére használták fel".

Batumit csütörtökön elhagyta a támaszponton lévő orosz katonai ingóságokat szállító utolsó vonatszerelvény, s ezzel határidő előtt lezárult az orosz csapatok 2005-ben megkezdett kivonulása Grúziából - közölte az orosz szárazföldi haderők főparancsnoksága. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS