2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

EP-állásfoglalás a polgárok szabad mozgásáról az olaszországi romák kapcsán

2007. november 15. 17:56, utolsó frissítés: 18:00

A roma származású román állampolgárok olaszországi helyzetével kapcsolatos viták adták az apropóját annak az EP-állásfoglalásnak, amely az uniós polgárok szabad mozgásáról szól. Az EP egyszerre küzdene a bűnözés, a kollektív felelősség és az idegengyűlölet ellen, és globális uniós stratégiát akar a romák integrációjára.

Az Európai Parlament 306 igen, 186 nem, 37 tartózkodó szavazattal fogadta el az állásfoglalást. A szöveg emlékeztet: „a személyek szabad mozgása az unió polgárainak a szerződések és az alapjogi charta által elismert egyik alapvető és elidegeníthetetlen joga és az európai polgárság egyik alappillére”.

A képviselők hozzáteszik: „ezért az unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról szóló 2004/38/EK irányelv mindamellett, hogy lehetővé teszi egy tagállam számára egy uniós polgár kiutasítását, ezt jól körülírt határok között engedélyezi az alapvető szabadságok biztosítása céljából”.

A képviselők úgy vélik, a romákkal szemben ma is tapasztalható diszkrimináció és visszaélés az Unió területén, és a kisebbség integrációja és védelme sajnos továbbra is teljesítetlen célkitűzés.

Az EP a szervezett bűnözés elleni fellépésre szólít fel, ugyanakkor „elutasítja a kollektív felelősség elvét és határozottan megerősíti, hogy küzdeni kell a rasszizmus és az idegengyűlölet, valamint a nemzetiségen és az etnikai származáson alapuló diszkrimináció és megbélyegzés valamennyi formája ellen”.

A parlament úgy véli, hogy a romák jogainak védelme és integrációja az egész Unió számára kihívás, és felkéri az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul dolgozzon ki globális stratégiát a romák társadalmi beilleszkedésére. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS