2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Amnesty: Szlovákia roma gyerekekkel telíti a kisegítő iskolákat

2007. november 15. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

Továbbra is "hatalmas számban" kerülnek szlovákiai roma gyerekek szellemi fogyatékosoknak vagy tanulási nehézségekkel küszködőknek fenntartott iskolákba és osztályokba, illetve kizárólag roma diákokat fogadó, elkülönített tanintézetekbe - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban kiadott jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének felmérése szerint a kisegítő iskolákba vagy osztályokba járó szlovákiai roma gyerekek felét diszkriminatív értékelési módszerekkel hozott


hibás döntés alapján helyezik e tanintézetekbe.

A jelentés szerint a roma gyerekek sok esetben egyéni képességeiktől függetlenül "színvonal alatti" oktatásban részesülnek elkülönített osztályokban, ami rontja jövőbeni foglalkoztatási kilátásaikat, hozzájárul a roma lakosság elszegényedési folyamatához és kiszorulásához a társadalom peremvidékére.

Nicola Duckworth, az AI európai és közép-ázsiai programigazgatója a jelentéshez fűzött kommentárjában azt mondta: azok a gyerekek, akik "a semmi közepén" élnek, villany és vezetékes víz nélküli viskókban, nem tudják, hogyan kell leöblíteni egy vécét, vagy miképp kell használni egy mosdót.

Azt sem tudják, hogyan kell megfogni egy ceruzát, és azzal hogyan kell rajzolni, sőt esetleg szlovákul sem beszélnek, de mindez nem ok arra, hogy megfosszák őket a megfelelő szintű oktatáshoz fűződő jogaiktól - állapította meg az Amnesty International vezető szakértője.

A Londonban kiadott jelentés szerint az emberi jogi csoport egyik fő aggálya a csak romáknak fenntartott iskolák és osztályok nagy száma. Kelet-Szlovákia egyes térségeiben 100 százalékos a szegregáció, és ehhez hozzájárul a szlovák törvényekben biztosított szabad iskolaválasztási jog. E törvény alapján ugyanis a nem roma gyerekeket


a szülők mind nagyobb számban veszik ki azokból az iskolákból,

ahová elsősorban romák járnak. Az AI-jelentés szerint, jóllehet a szlovák kormány kitart azon álláspontja mellett, hogy az elkülönítés nem hivatalos kormányzati politika, eddig azonban nem kötelezte el magát ténylegesen a gyakorlat megszüntetése mellett.

A szervezet szerint a roma gyerekek oktatáshoz fűződő jogainak érvényesülését hátráltatják lakáskörülményeik is. Az AI becslése szerint a szlovákiai roma lakosság harmada olyan telepeken él, amelyekben alig van, vagy egyáltalán nincs víz- és áramellátás, csatornázás, kövezett út és egyéb alapszintű infrastruktúra; előfordul, hogy a gyerekek egy szál gyertya fényénél kénytelenek otthon tanulni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS