2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kukoricaintervenció: Magyarország nyert elsőfokon az EU-val szemben

2007. november 15. 16:54, utolsó frissítés: 16:55

Magyarországnak adott igazat az Európai Bíróság a kukoricaintervencióval kapcsolatban. Luxembourgban csütörtökön kihirdetett ítéletében részlegesen megsemmisítette az Európai Bizottságnak a kukoricaintervenciós kritériumok szigorítására irányuló rendeletét.

A magyar beadvány kifogásait megerősítve a testület úgy ítélte meg, hogy a brüsszeli bizottság, mivel az érintett termelőket nem tájékoztatta megfelelő időben a kukorica fajsúlyára vonatkozó új kritérium tervezett bevezetéséről,


megsértette a termelők jogos bizalmát.

A magyar kormány részéről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) üdvözöli a bíróság döntését. Az eljárást azzal a meggyőződéssel kezdeményezte Magyarország, hogy a magyar termelők védelme érdekében beadott kereset megalapozott - tartalmazza az agrártárca az üggyel kapcsolatos MTI-hez eljuttatott véleménye.

A gabonaintervenciós rendszer keretében az Európai Unió előre meghatározott intervenciós áron és feltételekkel felvásárolja az intervenciós időszakon belül felajánlott kukoricát, feltéve, hogy az ajánlatok megfelelnek bizonyos minőségi követelményeknek. Ezzel a gabonapiaci szereplők számára úgynevezett biztonsági hálót működtet - emlékeztet a közlemény.

A szaktárca felidézi: a bizottság 2006. október 18-án - 12 nappal a tavalyi intervenciós időszak kezdete előtt - a minőségi követelmények szigorítására irányuló rendeletet alkotott. Ez a rendelet egyrészt megszigorította a korábbi minőségi követelményeket, másrészt pedig


a kukorica fajsúlyára vonatkozó új követelményt vezetett be.

A rendeletet 2006. november 1-jétől lépett hatályba oly módon, hogy az így megállapított új minőségi követelményeket már a 2006 tavaszán elvetett, 2006 őszén betakarított kukoricára is alkalmazni kellett.

A kérdéses rendelet megalkotása során a magyar képviselők folyamatosan érveltek amellett, hogy a kukorica fajsúlyára vonatkozó új minőségi követelménynek tizenkét nappal a rendelet alkalmazhatóságának kezdete előtt való bevezetése és a megállapított irreálisan magas fajsúlykövetelmény jogtalan.

A magyar álláspont szerint az új követelmények a bizottság által elérni kívánt minőségi javulás helyett valójában az intervenciós rendszer ellehetetlenítésére irányultak. A rendelet - több tagországgal közösen képviselt magyar érvek és negatív szavazatok ellenére is - az Európai Bizottság megalkotta és kihirdette a vitatott rendeletet. A Magyar Köztársaság Kormánya 2006. november 17-én nyújtott be keresetét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS