2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Antall Józsefről neveznek el egy új brüsszeli EP-épületet

2007. november 15. 13:14, utolsó frissítés: 13:14

Antall Józsefről, a kommunista rendszer utáni első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökéről nevezik el az Európai Parlament (EP) új brüsszeli épületeinek egyikét – közölték kedden. Az EP elnöksége hétfőn megvitatta és egyhangú támogatásáról biztosította azt a javaslatot, hogy a parlament új brüsszeli épületei közül az egyiket Willy Brandtról, a másikat az egykori magyar miniszterelnökről, Antall Józsefről nevezzék el.

"A néhai miniszterelnök a mai napig úgy él Európa vezető politikusainak emlékezetében, mint a közép-európai demokratikus átmenet meghatározó személyisége. Antall József döntő szerepet játszott Európa békés újraegyesítésében, kompromisszum nélkül hitt a demokráciában és az európai gondolatban" - olvasható a néppártiak nyilatkozatában. Szerintük a döntés igazolja, hogy Antall József politikáját a mai napig széles körű elismerés övezi Európában.

Az elnökségi állásfoglalás még csak az első körben született meg, és újabb, megerősítő állásfoglalásra lesz szükség ahhoz, hogy a döntés hivatalosan is véglegesnek legyen mondható.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációvezetője emlékeztetett arra, hogy korábban a 24 magyar EP-képviselő közötti egyeztetésen három név merült fel: Antall József, Nagy Imre és Bibó István. "Magyarország tekintélyét bizonyítja, hogy az új tagállamok közül elsőként magyar személyiségről nevezhetnek el egy uniós intézménynek otthont adó épületet. A magyar demokrácia hívei, baloldaliak, jobboldaliak, liberálisok büszkék lehetnek arra, ha a döntést véglegesen elfogadja a parlament" - állapította meg Tabajdi. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS