2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Chilei földrengés: két halott, 140 sérült

2007. november 15. 13:11, utolsó frissítés: 13:11

Két ember vesztette életét, és száznegyvenen sérültek meg szerdán a Chile északi részét sújtó földrengés következtében. A helyi hatóságok közlése szerint Tocopilla városban két nő halt meg: a 88, illetve 54 éves áldozat leomló falak alatt lelte halálát. A sérültek túlnyomó többsége, száztíz ember ugyancsak Tocopillából származik.

7,7-es földrengés sújtotta Chile északi részét helyi idő szerint szerdán 12 óra 43 perckor. Epicentruma Calama városától 106 kilométerre nyugatra, Tocopillától pedig mindössze 35 kilométerre keletre volt. Tocopilla mellett a közeli Quillagua települést érte a legnagyobb kár. Több városban is voltak áramkiesések a földmozgás nyomán.

Az elemi csapás számos épületet megrongált, és azzal is nagy anyagi veszteségeket okozott, hogy le kellett állítani miatta a világ legnagyobb rézbányái közül néhánynak a működését az ásványkincsekben gazdag észak-chilei vidéken.

A szomszédos Peruban és Bolíviában is érezhető volt a földrengés, olyannyira, hogy az epicentrumtól 620 kilométernyire fekvő La Pazban, Bolívia közigazgatási központjában kiürítettek egy kormányépületet, amely számos minisztériumnak ad otthont. Onnan azonban nem érkezett jelentés sérülésekről, sem anyagi károkról.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának mérése szerint a rengés fészke 60 kilométeres mélységben volt a földfelszín alatt. Két órával a Richter-skála szerint 7,7-es erősségű rengés után 5,7-es erősségű újabb földmozgás következett, amelynek hipocentruma 41 kilométerrel a földfelszín alatt volt. Számos további, kisebb utórengés is történt. (MTI/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS