2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Félév börtön és 200 ostorcsapás egy megerőszakolt szaúdi nőnek

2007. november 15. 13:09, utolsó frissítés: 13:09

Hat hónapi börtönre és 200 ostorcsapásra súlyosbították szerdán egy szaúd-arábiai nő büntetését, aki nemi erőszak áldozata lett – közölte a nő ügyvédje, akinek a működési engedélyét időközben visszavonták. A szaúdi ügyvéd és emberi jogi harcos, Abder-Rahmán al-Lahem elmondta, hogy al-Katíf város bírósága visszavonta működési engedélyét, miután fellebbezést nyújtott be az ügyben tavaly meghozott ítélet ellen.

A bíróság akkor egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélt hat szaúdi férfit, akiket bűnösnek találtak egy szaúdi nő megerőszakolásában. Az áldozatra büntetésként 90 ostorcsapást szabtak ki. Az elítélt férfiak tettük elkövetésekor fegyvert viseltek.

Lahem túl enyhének találta a férfiakra kirótt büntetést egy olyan országban, ahol a nemi erőszakért halálbüntetés is kiszabható, így fellebbezett a Legfelsőbb Igazságügyi Tanácsnál, amely perújrafelvételt rendelt el.

Az új ítéletet szerdán hirdették ki. Ugyanaz a bíróság most kettőtől kilenc évig terjedő börtönre ítélte a hat férfit. A bíróság ugyanakkor súlyosbította az áldozat büntetését is: hat hónapi elzárásra és 200 ostorcsapásra – mondta el az ügyvéd. Az ügy kiváltotta az országban élő síita kisebbség elégedetlenségét, az áldozat ugyanis síita. Az elítélt férfiak a szunnita többséghez tartoznak.

Az iszlám törvénykezés Szaúd-Arábiában gyakran büntetéssel sújtja az áldozatot is, ha az illető törvénybe ütközőt követett el, például nő létére kettesben tartózkodott egy gépkocsiban egy férfival, aki nem a férje. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS