2020. február 23. vasárnapAlfréd
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A biodízel kockázatai: még erősebb szennyezés?

2007. november 15. 10:31, utolsó frissítés: 10:35

A benzin és a dízelolaj cseppfolyósított szénnel (CTL) vagy a kukoricából nyert etanollal való helyettesítése akár oda is vezethet, hogy még több üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, mint korábban – figyelmeztetett egy amerikai tudományos szervezet.

A Union of Concerned Scientifics (UCS) legfrissebb jelentése szerint a cseppfolyósított szén, amellyel egyes kőolajtermékeket kívánnak helyettesíteni, 80 százalékkal több környezetszennyező anyagot bocsát ki, mint az általa pótolt benzin.

Ha – mint bizonyos szakértők és intézmények szorgalmazzák – 2030-ig az amerikai közlekedésben igényelt energia 25 százalékát cseppfolyósított szén biztosítaná, ez annyival növelné a légkör szennyezettségét, mint 34 millió további jármű.

Ami a kukoricából nyert etanolt illeti, szennyezőbb lehet a benzinnél, ha a kukoricatermesztés feltételeit nem változtatják meg a célnak megfelelően. Ha azonban sor kerül ilyen változtatásra, a kukorica-etanol 20 százalékkal csökkentheti a szennyező kibocsátást. A leginkább környezetbarát megoldás a cellulózból (azaz főleg fából) nyert etanol lenne, amivel akár 85 százalékkal is csökkenne a légszennyezés az UCS szerint.

"El kell fordulnunk a kőolajtól, de a lehető legtisztább megoldásokkal kell pótolnunk. Ne hagyjunk fel egy rossz szokással csak azért, hogy még rosszabb jöjjön helyébe
" – hangsúlyozta Patricia Monahan, aki az UCS tanulmányát jegyezte. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS