2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Afgán civileket mészároltak le lengyel katonák

2007. november 15. 09:35, utolsó frissítés: 09:35

Lengyel katonák lőttek augusztusban egy afgán falut, és megöltek hat polgári személyt, köztük nőket és gyerekeket, további hármat pedig súlyosan megsebeztek, holott semmilyen közvetlen veszély nem fenyegette őket - közölte szerdán a lengyelországi Poznan katonai államügyészségének szóvivője.

A katonai ügyészség a civil lakosság háborús idők alatti védelméről kötött hágai és a genfi egyezmény megsértésével vádolja a szóban forgó katonákat. Hat katona esetében életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását készül indítványozni, a hetedik esetében 25 évi börtönbüntetést. Az ügyészség indítványára a katonai bíróság elrendelte az ügyben érintett hét katona letartóztatását.

Augusztus 16-án történt a szóban forgó véres eset, két nappal azután, hogy egy lengyel katona meghalt Afganisztánban. (Ő volt az első lengyel áldozat az afganisztáni háborúban.)

A háborútól dúlt ázsiai országban szolgálatot teljesítő nemzetközi biztonsági erők (ISAF) akkori sajtóközleménye szerint a (Nyugat-barát kabuli kormány és a nemzetközi katonai jelenlét ellen harcoló, iszlamista) tálibok fegyveresei támadták meg a kelet-afganisztáni bevetésükről visszatérő lengyel katonákat. A lengyelek viszonozták a tüzet, s a civilek e tűzharc véletlen áldozataiként haltak meg az akkori ISAF-közlemény szerint.

Csakhogy a hét lengyel katona bevallotta lengyelországi kihallgatásán, hogy ez nem igaz, csak kitalálták ezt a verziót az ottani katonai hatóságok számára. Valójában nem érte őket semmilyen támadás, nem fenyegette őket semmilyen közvetlen veszély - áll a lengyel államügyészség szerdai közleményében.

Lengyelország jelenleg 1200 katonával vesz részt a NATO vezette ISAF-erőkben. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS