2020. április 6. hétfőVilmos, Bíborka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Fehérek – gyerekrablók” – erőszakos franciaellenes tüntetések Csádban

2007. november 14. 17:09, utolsó frissítés: 17:10

Franciaország volt gyarmatán a nemrég kirobban gyerekrablási botrány miatt egyre nagyobb a feszültség. A vádak szerint hat francia és három csádi darfúri árvákat – valójában csádi, családban élő gyerekeket – akart nevelőszülőkkel adoptáltatni.

Egyre több tiltakozó tüntetésre kerül sor, legutóbb egyetemisták erőszakos tömegét kellett könnygázzal feloszlatnia a rendőrségnek, akik fehér külföldieket, illetve diplomaták gépkocsiit támadták meg. A tüntetők franciaellenes jelszavakat skandáltak, “Fehérek – gyerekrablók” – ordították, egyikük “Sarkozy, kifele Csádból” feliratú táblát tartott. A tüntetők a BBC riportere szerint ezután a főváros legnagyobb terén gyűltek össze, és folytatják a demonstrációt.

Azt követelik, a vádlottak bírósági tárgyalását az afrikai országban tartsák meg. Nicolas Sarkozy államelnök ugyanis korábban kifejezte óhaját, hogy a francia segélymunkásoknak otthon kellene bíróság elé állniuk. Ha a vádlottakat bűnösnek találják, több évi kényszermunka vár rájuk csádi börtönökben. A Zoé Bárkája segélyszervezet munkatársai azt állítják, nem tudtak arról, hogy a 103 gyerek nem darfúri árva. Ezzel szemben a gyerekek csádi szülei szerint a segélymunkások a gyerekek taníttatását ígérték. (bbc)(bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS