2020. február 26. szerdaEdina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Papíron is megszűnt a szélsőjobb frakció az EP-ben

2007. november 14. 16:46, utolsó frissítés: 17:47

Hivatalosan is megszűnt az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) nevű, ultrajobboldali és euroszkeptikus politikai csoport az Európai Parlamentben (EP), miután létszáma a frakcióalakításhoz szükséges létszám – 20 fő – alá csökkent. Az EP szerdai plenáris ülésén elnöklő Edward McMillan-Scott a következő bejelentést tette:

„Ma levelet kaptam Daniela Buruiana-Aprodutól, illetve Cristian Stănescutól, amelyben bejelentik döntésüket, hogy kilépnek az ITS csoportból. A parlament mai, 2007. november 14-ei hatállyal tudomásul veszi ezt a döntést.”

A szélsőjobboldali frakció annak nyomán omlott össze, hogy Alessandra Mussolini olasz képviselő, Benito Mussolini fasiszta diktátor unokája olyan nyilatkozatot tett, hogy minden román állampolgárt nemkívánatos személynek kellene tekinteni Olaszországban. Erre válaszul a Nagy-Románia Párt egy e-mailben azt közölte: az alakulat "semmilyen kapcsolatban sem lenni Alessandra Mussolinivel, aki ilyen szentségtörő kijelentést merészelt tenni" a román népről.

Aprodu és Stănescu levelét „egybevéve a hét folyamán tett, három képviselő kilépéséről szóló bejelentésekkel megállapítom, hogy az ITS csoport tagjainak száma mostanra a frakcióalakításhoz szükséges, a 29. cikk 2. bekezdésében előírt, húsz fős létszám alá esett” – közölte szerdán McMillan-Scott.

„A parlament így tudomásul veszi, hogy az ITS csoport a továbbiakban nem teljesíti az Eljárási Szabályzat képviselőcsoportok megalakítására vonatkozó feltételeit. Ennek következtében a csoport megszűnik létezni ennek a bejelentésnek a pillanatától fogva” – zárul a nyilatkozat. Az EP eljárási szabályzatának vonatkozó része itt található. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS