2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Strasbourg: Csehország megsértette a roma gyerekek jogait

2007. november 14. 16:35, utolsó frissítés: 16:35

Csehország megsértette a roma gyerekek jogait azzal, hogy nem engedte őket a rendes állami iskolákban tanulni, hanem a különleges iskolák látogatására kényszerítette őket - döntött Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága egy kilenc éve húzódó perben.

A bíróság 18 csehországi roma gyerek ügyét vizsgálta meg, akiknek szülei elfogadhatatlannak tartották, hogy gyermekeik nem látogathatják a rendes állami iskolákat, hanem különleges iskolákba kényszerültek. A bíróság kötelezte a cseh államot, hogy kárpótlást fizessen a roma családoknak - írja a szerdai prágai sajtó.

Az alsóbb szintű bíróságok álláspontja szerint Csehország nem sértette meg a romák jogait, mert a különleges iskolák nincsenek kizárólag a romák számára fenntartva. Az európai bíróság indoklása szerint azonban tény, hogy a különleges iskolákban gyakorlatilag csak romák tanulnak, amit diszkriminációnak lehet minősíteni.

A romák helyzetéről szóló legutóbbi éves kormányjelentések szerint a roma gyerekek mintegy 75 százaléka a különleges iskolákat látogatja. Szakmai értékelések szerint ezek az iskolák jóval alacsonyabb műveltségi szintet biztosítanak a gyerekeknek, mint a rendes általános iskolák. A nem hivatalos kimutatás szerint a csehországi roma gyerekek mintegy 75 százaléka nem a rendes állami általános iskolákba, hanem különleges iskolába jár.

A strasbourgi döntés szerint, amely ellen már fellebbezni nem lehet, minden érintett roma gyermek 4000 eurós kárpótlást kap. A cseh államnak azonkívül ki kell fizetnie a mintegy 10 ezer eurós perköltséget is.

"Csehország számára nem a büntetés összege jelent problémát, hanem az, hogy az eset precedensként szolgálhat" - mondta újságíróknak Václav Vlk, aki jogászként képviselte a cseh államot a perben. Szerinte az államnak a jövőben jobban kell ügyelnie ezekre a dolgokra.

A különleges iskolákról már évek óta vita folyik Csehországban. Míg egyesek diszkriminációnak tartják, mások szerint ez az iskolahálózat hasznos, mert olyan gyerekeknek is nyújt alapfokú képzést, akik a rendes állami általános iskolákban nem állnák meg a helyüket. A különleges iskolák még a szocialista rendszerben jöttek létre, s a rendszerváltás után is fenntartották őket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS