2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gumibottal, könnygázzal oszlatták a franciaországi egyetemfoglalókat

2007. november 14. 10:31, utolsó frissítés: 10:31

Az egyetem rektorának kérésére gumibotokkal kergették szét a rendőrök kedden azt a 150 diákot, akik a Párizshoz közeli Nanterre jogi karának elfoglalásával és a tanítás akadályozásával követelték a francia felsőoktatási intézmények autonómiájáról augusztusban elfogadott törvény visszavonását.

A jelenetet ötszáz, a sztrájkkal egyet nem értő diák nézte végig, akik a tanítás folytatását követelték, de a rendőrség beavatkozása ellen ők is hangosan tiltakoztak.

A körülbelül két héttel ezelőtt szélsőbaloldali diákszervezetek által elindított tiltakozási hullám, a hamarosan kezdődő országos sztrájk körüli hangulatból is erőt merítve, egyre nagyobb méreteket ölt: 85 egyetemből már 57-ben folynak tiltakozó megmozdulások, s eddig 21-et foglaltak el a diákok.

A nanterre-i egyetem rektora szerint a blokád - amelyről 1500 diák előző nap közgyűlésen szavazott - illegális és antidemokratikus, s mivel a vezetőségnek nem sikerült csillapítani a sztrájkoló és a sztrájkellenes diákok között zajló vitát, a rendőrség beavatkozását kérte, amely kordonnal választotta szét a két tábort.

A rendőröket ökölcsapásokkal és köpködéssel fogadták a diákok, miközben egy részük "egyetemfoglalók, kifele", "oktatási szabadságot" felkiáltásoktól, míg másik fele "rendőrség mindenhol, igazság sehol", "ki a rendőrökkel az egyetemről" bekiabálásoktól volt hangos. A gumibotot és időnként könnygázt használó rendőrök beavatkozása nyomán délben megindulhatott a tanítás, de az egyetem épületén kívül folytatódtak a kisebb összecsapások a rendőrök és a diákok között.

A rennes-i egyetemen ezzel szemben - itt, miután a diákközgyűlés az egyetem elfoglalása ellen foglalt állást, néhány száz diák lakatokkal és vasrudakkal zárta le a tantermeket - a rektor az összecsapások elkerülésére inkább tanítási szünetet rendelt el.

Az augusztusban megszavazott törvény értelmében a kormány öt év alatt kívánja létrehozni az egyetemek személyi állományának kiválasztásában és költségvetésében az egyetemek vezetőinek teljes autonómiáját, valamint vállalkozások által támogatott egyetemi alapítványok létrehozásával - mecenatúraszerűen - szeretné a vállalkozók és az egyetemek közti viszonyt szorosabbá fűzni.

A tiltakozók szerint az állam az új törvénnyel "kényszeríti" az egyetemeket a francia felsőfokú oktatás működtetésében eddig elenyésző hányadot kitevő magántőke bevonására. Franciaországban ugyanis az elmúlt 25 év alatt az állam a felsőoktatásból elvont pénzeket, s azokat a középfokú oktatás javítására fordította. Míg évente 10 ezer eurót költ egy gimnazistára, egy egyetemi hallgatóra csak 7 ezer euró jut. Annak ellenére, hogy jövőre a kormány 8 százalékkal növeli a felsőoktatásra szánt büdzsét, a tiltakozók szerint nem elégséges a diákok szociális körülményeinek javítására szánt összeg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS