2020. július 4. szombatUlrik
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Madárinfluenza: H5N1 egy kelet-angliai baromfitelepen

2007. november 14. 10:20, utolsó frissítés: 10:21

A madárinfluenza vírus legveszélyesebb, H5N1 altípusát mutatták ki azon a kelet-angliai baromfitelepen, amelyen a minap több száz szárnyas pusztult el - közölte kedden Londonban Fred Landeg brit főállatorvos. Landeg szerint a kórokozó a Csehországban és Németországban fellelt változatokkal rokon, és nem teljesen azonos az év eleji angliai járvány okozójával, amelyet annak idején Magyarországgal hoztak összefüggésbe.

A vírust a Suffolk grófságbeli Diss település mellett, egy főleg pulykákat, valamint kacsákat és libákat nevelő farmon találták, miután a hétvégén, egyetlen nap alatt elhullott a mintegy hétezer egyedet számláló baromfiállomány tíz százaléka. Kedden megkezdték az állomány teljes leölését.

A telep nincs messze a magyarországi érdekeltséggel is bíró legnagyobb brit baromficég, a Bernard Matthews pulykafarmjától, ahol februárban 159 ezer szárnyast kellett leölni a H5N1 felbukkanása miatt. A februári kelet-angliai járványról nem sokkal később közzétett végleges brit szakminisztériumi jelentés Magyarországot jelölte meg a vírus legvalószínűbb forrásaként.

A kór újbóli felbukkanásáról tartott keddi londoni sajtótájékoztatón Fred Landeg megbízott brit főállatorvos azt mondta: az aznap elkészült laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy a Diss melletti telepen fellelt vírus az igen virulens H5N1 altípushoz tartozik. Landeg hozzátette: a kimutatott kórokozó "szoros rokonságban áll" a nyáron Csehországban, illetve Németországban kimutatott madárinfluenza-vírussal, ugyanakkor "valamelyest különbözik" attól, amely a Bernard Matthews holtoni telepén pusztított februárban.

Landeg mindazonáltal hangsúlyozta: a szakminisztérium egyelőre nem tudja, hogy a kedden azonosított vírus honnan került be Nagy-Britanniába, és "minden lehetséges forrást" megvizsgál. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS