2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Abbász: Izrael szüntesse meg a megszállást, és békét kap

2007. november 14. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Izrael a béke, biztonság és stabilitás tengerében fog élni a Közel-Keleten, ha megszünteti az arab területek megszállását - jelentette ki kedden Ankarában Mahmúd Abbász palesztin elnök Simon Peresz izraeli államfővel lezajlott találkozóján.

A két politikus a török elnöki palotában folytatott megbeszélést a hetedik alkalommal megtartott ankarai gazdasági fórum keretében, majd a későbbiek folyamán mindketten külön-külön felszólalnak a török parlamentben. Peresz személyében első ízben kap szót egy muzulmán ország törvényhozásában a zsidó állam elnöke.

A közös sajtókonferencián, amelyen Abdullah Gül török államfő is részt vett, Abbász reményét fejezte ki, hogy az amerikai ihletésű annapolisi nemzetközi közel-keleti békekonferencia sikeres lesz. "Hiszem, hogy békét köthetünk most a palesztinokkal és mindazokkal az országokkal, amelyek a béke pártján állnak" - mondta Peresz, de figyelmeztetett, hogy a megbékéléshez idő kell.

A három államfő a találkozó után megállapodást írt alá egy közös ciszjordániai ipari zóna létrehozásáról. "E megállapodás olyan helyzetet teremt, amelyben mindenki nyertes" - jelentette ki Peresz, hozzátéve, hogy az egyezmény az izraeli parlament valamennyi pártjának támogatását élvezi.

A palesztin területen élő izraeli telepesek vezetői kedden arra figyelmeztettek, lavinát indítana el, ha Izrael kivonulna Ciszjordániából. "Végzetes törést okozna Izraelben, ha több tízezer embernek el kellene hagynia az otthonát" - mondta Dani Dajan, a Júdeai-Szamáriai Telepek Tanácsának elnöke. Egyben figyelmeztetett arra, hogy a Hamász iszlamista mozgalom ellenőrzése alá vonhatna bizonyos területeket, amelyeket Izrael a palesztinokkal kötendő békemegállapodás nyomán kiürítene.

Dajan bejelentette, hogy a kolóniák az Egyesült Államokban a közeljövőben tartandó Közel-Kelet konferencia közeledtével fokozzák kormányellenes kampányukat. A mindenféle területi engedményt ellenző telepesek meg akarják akadályozni, hogy a Gázai övezetből történt, két évvel ezelőtti egyoldalú izraeli kivonuláshoz hasonló "újabb katasztrófa" történjen.

Bár Ehud Olmert hivatala nem adott ki közleményt a telepes vezetőkkel folytatott megbeszélésről, médiaértesülések szerint a kormányfő a találkozón biztosította a telepeseket, hogy Izrael területével kapcsolatosan megegyeznek az érzéseik. Olmert kijelentette: "minden egyes homokszem a Jordán és a (Földközi-)tenger között népünk örökségének és történelmének része. Ugyanakkor azt is tudom, hogy kénytelenek leszünk engedményeket tenni a zsidó és demokratikus Izrael jövője érdekében."(MTI/AP/AFP, MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS