2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több tízezer madár pusztult el a fekete-tengeri ökológiai katasztrófában

2007. november 13. 12:36, utolsó frissítés: 13:47

A Kercsi-szorosban hétfőn mintegy 200 ember megkezdte a vasárnap hajnalban kettétört Volganyefty-139 tankhajóból kiömlött pakura összegyűjtését, estére 161 tonnát szedtek össze. A szennyezés mértékét többek között helikopterek segítségével igyekeznek felmérni. A pakurafolt hétfőn elérte a partot, becslések szerint máris több tízezer madár pusztult el.

Hétfőn este az újra romló időjárás és a viharos szél miatt a helyszínen minden munkát megszakítottak. A környezetvédelmi felügyelet szerint a vasárnapi vihar környezeti kihatásai katasztrófával érnek fel: több mint 4000 tonna pakura és 5000 tonna kén került a vízbe az elsüllyedt hajókról. Környezetvédők szerint a szennyezés legalább tíz évre megkárosította a térség ökológiai rendszerét.

Fennáll az a veszély is, hogy a hidegben a pakura a fenékre süllyed, s ebben az esetben a vasárnapi vihar következményeinek felszámolása évekig is eltarthat. A Realitatea tévéadó orosz forrásokat idézve közli, hogy a szennyeződés az Azovi-tenger felé sodródik (vagyis Romániával ellentétes irányba).

>> Kettétört egy olajszállító a Fekete-tengeren >>

A vasárnapi vihar hat hajót elsüllyesztett el, ugyanannyit zátonyra, vagy partra sodort, az Azovi-tenger ukrajnai partján pedig árvizet okozott, amely elöntötte Bergyanszk település belvárosát. Ott hétfőn több mint 600 lakóház állt 80 centiméteres vízben. Ukrajnában kárt okozott a vihar tíz, lakossági ellátást szolgáló gázvezetékben és 40 városi áramellátó rendszerben is, 2360 település maradt áram nélkül.

A Fekete-tenger grúziai partján, Adzsariában a vihar keltette hatalmas hullámok és az özönvízszerű eső több lakóházat döntött romba. A hatóságok attól tartanak, hogy még több ház válik a víz áldozatává. (mti, realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS