2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tabajdi: az EU csak akkor szól kisebbségi kérdésekben, ha tragédia történik

2007. november 13. 12:30, utolsó frissítés: 12:30

Tabajdi Csaba, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a romákkal kapcsolatos olaszországi események az uniós szintű kisebbségpolitikai szabályozás megteremtésének sürgető szükségét igazolják.

Az EP nemzeti kisebbségügyi frakcióközi munkacsoportjának elnöke hétfői, napirend előtti hozzászólásában az Olaszországban tartózkodó, zömmel Romániából érkezett romák - és a körülöttük egy olasz állampolgár meggyilkolása nyomán kialakult közhangulat - kapcsán kifejtette, hogy a római események is igazolják: a brutális gyilkosság és az azt követő kisebbség- és idegenellenes reakciók miatt az európai parlamenti képviselők jogosan fejezték ki felháborodásukat.


"Ebben a felháborodásban azonban jó adag képmutatás is van,

hiszen az Európai Unió csak akkor emeli fel hangját kisebbségi kérdésekben, ha tragédia történik" - mondta. Tabajdi kifejtette, jó lenne, ha a kollektív bűnösség elvének alkalmazását bármely kisebbség, így a szlovákiai magyarság esetében is széles körben ítélnék el európai fórumokon. Kérte az EP elnökét, hogy még a jelenlegi ciklusban jelölje ki a parlament kisebbségpolitikai felelősét, aki folyamatosan figyelemmel kísérné a kisebbségek helyzetét és felhívná a képviselők figyelmét a kisebbségi jogsértésekre.

Mohácsi Viktória liberális EP-képviselő arról szólt napirend előtti hozzászólásában, hogy ő már korábban, a román és a bolgár EU-csatlakozás vitájában is említést tett a romák integrálását célzó politika hiányáról.

Amennyiben a kisebbségi csoportok a jobb élet reményében hagyják el hazájukat, az is probléma, de óriási probléma az,


ha diszkriminatív helyzet áll elő az EU tagállamaiban

- mondta. Szerinte itt az ideje olyan átfogó stratégia megalkotásának, amely a romák teljes körű integrációját célozza. Nem csupán a stratégia megalkotására van szükség - tette hozzá -, hanem uniós alapot is létre kell hozni az integráció érdekében, különös tekintettel az oktatási szegregáció megszüntetésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS