2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grúzia szerint az oroszok bevonultak Abháziába

2007. november 13. 12:17, utolsó frissítés: 12:17

A grúziai hatalom határozott arról, hogy a legközelebbi napokban feloldja a rendkívüli állapotot. Mihail Szaakasvili elnök felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy küldjenek megfigyelőket a január 5-i elnökválasztásra, s ígérte, hogy a kormány mindent megtesz a "szabad és igazságos választások megtartása érdekében".

Az elnöki sajtószolgálat közleménye kényszerlépésnek nevezte a rendkívüli állapot bevezetését, amelyet az tett szükségesé, hogy veszélybe kerültek a liberális-demokratikus értékek. A tüntetők elleni kemény fellépést a közlemény azzal magyarázta, hogy a radikális ellenzék vezetői erőszakra és a törvények megsértésére szólították fel a tüntetőket. A történteket a kormány "a hatalom destabilizálására és megdöntésére tett kísérletnek tekinti, amelyben részt vett az ellenzék radikális része, s amelyet támogattak az orosz titkosszolgálatok és Patarkacisvili (...) oligarcha, erről a grúz kormány számos bizonyítékkal rendelkezik".

A konfliktusok rendezésében illetékes miniszter, David Bakradze hétfőn bejelentette, hogy Oroszország haditechnikával és katonákkal bevonult Abháziába, s sajtóértekezletén szám szerint is felsorolta az állítólag Abháziába érkezett harckocsikat és egyéb haditechnikai eszközöket, majd hangsúlyozta: "A lépés az abháziai konfliktus eszkalációját és a legyengült Grúzia elleni támadást szolgája".

Moszkvában Valerij Jevnyevics vezérőrnagy, az orosz szárazföldi haderők főparancsnokának helyettese mindezt cáfolta, kacsának és provokációnak nevezte, s az orosz bevonulást cáfolta Szergej Bagaps abház elnök is. Bagaps hozzátette, hogy átcsoportosításokat hajtottak végre a grúz határ mentén. A grúz-abház határ abháziai oldaláról arról számoltak be, hogy Grúzia nyugati részén, az abháziai határ vidékén mozgósították és behívták a tartalékosokat.

A tbiliszi tüntetéseket szervező radikális grúz ellenzéki pártok Levan Gacsecsiladze parlamenti képviselőt, egy bortermelő vállalat tulajdonosát jelölik elnöknek. Az ellenzéki pártok azt is eldöntötték, hogy amennyiben a január 5-én esedékes választásokon Gacsecsiladzét megválasztják elnöknek, a kormányfő Szalome Zurabisvili volt külügyminiszter lesz.

Hétfőn Salva Natelasvili, a Grúz Munkáspárt vezetője is közölte, hogy indul az elnökválasztáson, miután az ügyészség hétfőn visszavonta az ellene felhozott kémkedési vádat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS