2020. április 1. szerdaHugó
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínozzák a volt NATO-foglyokat Afganisztánban

2007. november 13. 11:07, utolsó frissítés: 11:07


Az Amnesty International felszólította a NATO-tagállamokat, hogy függesszék fel a foglyok átadását az afgán hatóságoknak, mert kínzás fenyegeti az átadott személyeket.

A nemzetközi emberi jogi szervezet kedden nyilvánosságra hozott 41 oldalas jelentésében aggodalmát fejezte ki a foglyok sorsa miatt, miután nem egy példa volt arra, hogy az afgán hatóságok megkínozták, rosszul bántak átadott személyekkel.

James Appathurai NATO-szóvivő közölte, hogy az afganisztáni nemzetközi biztonsági erőknek (ISAF) nincs bizonyítéka ilyesmire. Mint mondta, "Afganisztán szuverén ország az emberi jogokat biztosító alkotmánnyal és kizárólagos jogosítvánnyal arra, hogy fogva tartson afgán állampolgárokat. A NATO-nak nem feladata, hogy az afgán jogon kívüli párhuzamos fogva tartási struktúrát hozzon létre."

A NATO vezette ISAF-nek 96 órán belül át kell adniuk az afgán hatóságoknak a foglyokat, de minden esetről tájékoztatniuk kell a vöröskereszt és vörös félhold szervezetet. Több NATO-tagállam, köztük Kanada, Hollandia és Nagy-Britannia megállapodást kötött az afgán kormánnyal a foglyok jogainak biztosítása végett.

Az AI szerint azonban ezek a biztosítékok nem elegendőek. A jelentés szerint a belga és a norvég kontingenseknek például semmilyen további értesülésük nincs az általuk az afgán hatóságoknak átadott foglyokról. A jogvédők különösen aggasztónak mondták az afgán titkosszolgálat, a Nemzeti Biztonsági Igazgatóság (NDS) őrizetébe utalt foglyok helyzetét, miután közülük az AI megállapítása szerint sokat korbáccsal vertek, rendkívüli hidegnek tettek ki, vagy megvonták tőlük az élelmet.

Az emberi jogi szervezet jelentésében dicsérte a foglyokkal való bánásmód ellenőrzésére irányuló brit és a holland erőfeszítéseket, megjegyezve, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága és más pártatlan szervek munkatársai nem mindig jutnak be a börtönökbe, különösen a déli és a keleti országrészben, ahol a biztonsági helyzet is nehezíti az ellenőrző tevékenységet. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS