2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közvetve kétmillió halálért felelős, de eddig nyugisan éldegélt

2007. november 12. 16:17, utolsó frissítés: 16:17

Ltertóztatták hétfőn Ieng Saryt, a kambodzsai vörös khmerek egykori külügyminiszterét, aki az 1975 és 1979 között uralkodó vörös khmer terrorista rezsim "nyilvános arca" volt. A kutatók szerint Ieng Sary egyike azoknak a régi vörös khmer-vezetőknek, akik nyilvánosan védelmükbe vették a 30 évvel ezelőtti tömeges tisztogatásokat Kambodzsa történelmének e sötét időszakában, amelynek a vietnami invázió vetett véget.

Mintegy kétmillió ember halt meg a vörös khmerek uralma alatt a kommunizmust és a nacionalizmust keverő ideológia nevében. Kiürítették a városokat a vidék javára, kényszermunkára vezényelték a megfélemlített lakosságot, és következetesen megölték mindazokat, akiket ellenállással gyanúsítottak.

1996-ban Ieng Sary elhagyta a Kambodzsa északnyugati területein az akkor már lázadónak számító vörös khmer-vezetőket, majd a kormányhoz csatlakozott, és ezért első elítélését követően kegyelemben részesült.

Ieng Sary Dél-Vietnamban született 1929-ben khmer nemzetiségű szegény családban, franciaországi tanulmányai alatt itatódott át forradalmi eszmékkel. Miután Párizsban 1951-ben feleségül vette Khieu Thirithet, a kambodzsai felső tízezerből származó fiatal értelmiségi nőt, visszatért Phnompenbe, ahol gyorsan emelkedett a kambodzsai kommunista párt ranglétráján. 1963-ban Ieng Saryt és Pol Potot "felforgató elemnek" nyilvánították a kambodzsai hatóságok, ezért feleségükkel együtt az ország északi részének erdeibe menekültek, ahol kialakították hálózataikat.

1971-ben a párt Pekingbe küldte, hogy az előző évben katonai puccsal megbuktatott Norodom Szihanuk király támogatását elnyerje az új, Amerika-barát rendszer elleni lázadáshoz. Ő lett a pártban a külkapcsolatok felelőse, és amikor a vörös khmerek bevették Phnompent, külügyminiszter lett. 1979-ben Thaiföldre menekült, miközben távollétében egy vietnami befolyás alatt álló bíróság halálra ítélte. Ő azonban továbbra is kulcsszerepet játszott a lázadókká vált vörös khmerek és az őket támogató Kína közötti kapcsolatokban.

Végül, amikor a gerillaháború már kimerülőben volt, és egykori harcostársai azzal vádolták, hogy dollármilliókat vágott zsebre értékes fákkal és drágakövekkel való üzletelések révén, Ieng Sary otthagyta a vörös khmereket, alig két évvel Pol Pot halála után. Kegyelmet kapott a királyi trónját visszakapott Szihanuktól és azóta szabadon élt, viszonylag jó körülmények között, míg feleségével, a rezsim egykori szociális miniszterével együtt letartóztatták a vörös khmerek bűnei felett ítélkező nemzetközi bíróság elfogatóparancsa alapján, "emberiesség elleni bűntettek" címén. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS