2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Finn környezetvédelmi aggály a német-orosz gázvezeték miatt

2007. november 12. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Finnország vasárnap fenntartásait hangoztatta az Oroszország és Németország között a Balti-tenger fenekén kiépíteni tervezett csővezetékkel kapcsolatban; Helsinki szerint környezetvédelmi kockázatokkal jár, ha az eredeti nyomvonalon építik meg a vezetéket.

Kimmo Tiilikainen finn környezetvédelmi miniszter vasárnap megjelent lapnyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy módosulni fog a csővezeték tervezett nyomvonala.

A finn aggályok lényege, hogy kadmium - egy mérgező nehézfém - rakódott le a tengerfenéken a finn partoktól mindössze 35 kilométerre fekvő, Oroszországhoz tartozó sziget, Hogland környékén. Finn tudósok attól tartanak, hogy a vezeték lefektetésekor felkavarodhat a tengerfenéken található üledék, s a mérgező anyag az áramlással finn természetvédelmi övezeten belülre kerülhet. Minél közelebb húzódik a vezeték a védett területhez, annál nagyobb a szennyezés veszélye - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a finn környezetvédelmi miniszter.

A finn kormány ezért amellett kardoskodik, hogy a csővezeték ne északra, hanem délre fusson a szigettől, ehhez azonban a beruházó - a Gazprom orosz gázipari mamutvállalat többségi, valamint a BASF és az E.ON német vállalatok kisebbségi tulajdonában lévő - Északi Áramlat konzorcium és az orosz kormány beleegyezése is szükséges.

Az 5 milliárd euróból megépíteni tervezett gázvezeték a tervek szerint 1200 kilométer hosszan húzódik majd a tenger fenekén az oroszországi Viborg kikötőtől a németországi Greifswaldig. A létesítmény 2010-től évi 27,5 milliárd köbméter, később egy második csővezeték kiépítésével évi 55 milliárd köbméter földgázt szállít majd. (MTI/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS