2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Meghalt Norman Mailer

2007. november 12. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Elhunyt Norman Mailer amerikai író. A New York-i Mount Sinai kórházban halt meg veseelégtelenségben, helyi idő szerint szombat hajnalban, 84 éves korában.

A regényíró, újságíró, forgatókönyvíró és rendező Norman Mailer pályafutása során kétszer kapott Pulitzer-díjat, és elnyerte az amerikai könyves szakma legrangosabb elismerését, a National Book Awardot is. Mailer a Meztelenek és holtak című, 1948-ban megjelent II. világháborús regényével lett világhírű író.

Mailer 1923. január 31-én született a New Jersey állambeli Long Branchban. Brooklynban nevelkedett. A középiskola elvégzése után, 1939-ben a Harvardon folytatta tanulmányait. 1943-ban repülőmérnökként diplomázott. Már egyetemi évei alatt írni kezdett, első novellája 1941-ben jelent meg a Story magazinban. 1944-ben behívták katonának, és részt vett a csendes-óceáni harcokban. Újságírással kezdett foglalkozni, radikális publicisztikákban támadta a hivatalos politikát, szót emelt az emberi jogokért, a liberális eszmevilágért.

Az 1970-es években számos, a széles olvasóközönséget érdeklő témával foglalkozott. Könyvet írt a holdraszállásról, megírta Marilyn Monroe életrajzát, feldogozta Muhammad Ali és George Foreman egyik összecsapását. 1979-ben jelent meg az újabb nagy sikert meghozó tényregénye, A hóhér dala, melyben egy kivégzett gyilkos, Gary Gilmore igaz történetét írta meg.

1983-ban jelent meg az ókori Egyiptomban játszódó Ancient Evenings ímű regénye. A nyolcvanas években Mailer visszatért a film világába. Az 1984-es A kemény fiúk nem táncolnak című thrilleréből saját maga rendezett filmet.

1992-es Harlot's Ghost című kötetében a CIA történetét dolgozta fel. Miközben ehhez gyűjtötte az anyagokat, addig ismeretlen dokumentumokat talált Kennedy gyilkosáról, Lee Harvey Oswaldról. Ezek alapján írta meg az Oswald meséit 1995-ben. 1997-ben jelent meg A fiú evangéliuma című regénye. Legújabb műve a Várkastély a vadonban, amely 2007-ben jelent meg.

Mailer hatszor nősült meg, s kilenc gyermeke született. Utolsó évtizedeiben Brooklynban és a massachusettsi Provincetownban, egy tengerparti házban élt. (MTI/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS