2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új ENSZ-testület alakult a fenntartható és környezetkímélő gazdasági fejlődésért

2007. november 10. 12:12, utolsó frissítés: 12:12

A környezet további terhelésével nem járó gazdasági növekedés megteremtéséhez adhat iránymutatást az ENSZ égisze alatt működő tudományos testület, amely a Tudomány Világfóruma (World Science Forum – WSF) keretében tartotta alakuló ülését pénteken, Budapesten.

Sylvie Lemmet, az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) technológiai, ipari és gazdasági divíziójának igazgatója az ülésen kiemelte: a jövőben úgy kellene a jelenleginél több terméket és szolgáltatást létrehozni, hogy eközben kevesebb természeti erőforrás fogy.

Az új testület – International Panel for Sustainable Resource Management – célja, hogy a gazdasági növekedés és a környezetpusztítás szétválasztásával kapcsolatban független elemzéseket végezzen.

Mark James Mwandosya, Tanzánia környezetvédelmi minisztere közölte, hogy Afrika számára különösen nagy feladat a "szétválasztás", illetve az a kényszer, hogy csökkentse az energiafogyasztást és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Úgy fogalmazott: az elmúlt évszázadokban


Afrika adta a világnak az erőforrásokat,

most itt lenne az ideje, hogy fejlődéséhez maga is felhasználjon belőlük. Rámutatott arra, hogy a fejlett világétól eltérő fejlődési pályára, fogyasztási szokásokra van szükség, különben a környezet pusztulása feltartóztathatatlanná válik.

Az EU természeti erőforrásainak 70 százalékát jelenleg is unión kívüli országokból szerzi be, ezért ügyelni kell arra, hogy ne csak az EU-n belül teremtsük meg a fenntartható fejlődést. A természeti erőforrásokat biztosító országoknak is a zöld fejlődési pályát kell követniük, és ebben az EU-nak segítséget kell adnia – hangzott el a tanácskozáson.

Az új testület különböző témákkal kezdi meg a munkáját: 20 fős tudóscsoport vizsgálatot végez a bioüzemanyagok környezeti hasznáról és hátrányairól. Elemzés készül a számítástechnika fejlődésével összefüggésben, a kimerülés szélén álló speciális fémekről, azaz bányászatuk és újrahasznosításuk optimalizálásáról. Általános, fő termékcsoportok és az előállításukhoz szükséges erőforrások helyettesítési lehetőségeinek felmérése, és egy környezeti szempontból előnyös sorrend felállítása is a témák között szerepel. A tudósok megvizsgálják azt is, hogy


a társadalmat hogyan lehet a leghatékonyabban rábírni

a szükséges változtatásokra fogyasztási szokásaikat illetően.

A világ tudósainak harmadik találkozóját Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke igen sikeresnek nevezte. A tudomány gyors és ellenőrizetlen fejlődésének (ami "gyors gazdasági eredményt és profitot hoz") jelentős környezeti és társadalmi hatása van, s mind a két effektus lehet negatív – emelte ki. Szólt arról, hogy az alternatív üzemanyag előállításához szükséges mezőgazdasági termék előállítása megdrágítja a többi agrártermék árát, mivel csökkenti azok vetésterületét. Rámutatott arra is, hogy a géntechnológia ellenőrizetlen alkalmazása ma még megjósolhatatlan következményekkel járhat.

A társadalmi hatásokat elemezve Vizi E. Szilveszter kiemelte: az információs forradalom termékei olyan mértékben kötik le az emberek szabadidejét, hogy "nem jut idő művelődésre, nem jut idő tanulásra, s nem jut idő arra, ami a legfontosabb, a tudomány legújabb eredményeinek az elsajátítására, mert ötévente megfeleződik a tudásanyag".

A találkozó legnagyobb sikerének azt tartja, hogy az előadók többségének véleménye szerint Budapesten megszületett a tudományos Davos. "Az, amit Davos jelent a gazdaság számára, azt jelenti Budapest a tudományban" - összegezte Vizi E. Szilveszter. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS