2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Terrorizmus elleni harc": az LA-i rendőrségnek minden muzulmán gyanús

2007. november 10. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

A Los Angeles-i rendőrség (LAPD) a terrorizmus elleni küzdelem jegyében feltérképezné, hogy a város mely negyedeiben élnek muszlimok. Fel akarja deríteni, melyik muszlim enklávé lehet hajlamos "erőszakos, ideológiai alapú szélsőségességre". "Tudni akarjuk, hol laknak a pakisztániak, az irániak, a csecsenek, hogy el tudjuk őket érni" - közölte a Los Angeles Times pénteki cikke szerint Michael Downing rendőrfőnök-helyettes.

Az általa vezetett terrorizmusellenes osztály részletes képet akar alkotni a város muszlim közösségeiről, azok történelméről, népességi adatairól, etnikai összetételéről, továbbá kulturális szokásairól, társadalmi helyzetéről, kapcsolatrendszeréről.


Los Angelesben és környékén mintegy 500 ezer muszlim él,

ez a második legnagyobb ilyen közösség New York után. Mint Downing egy interjúban rámutatott: megelőző taktikáról van szó, fel akarják mérni a beilleszkedésre képtelen csoportokat, amelyeknek némely tagja hajlamosabb lehet merényletek elkövetésére.

Az LAPD terve ellen több muszlim csoport és a dél-kaliforniai Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) is tiltakozott. A rendőrségnek írott levelükben hangsúlyozták: a faji megkülönböztetéssel egyenértékű és törvénybe ütköző a vallási megkülönböztetés, amikor a város egyes lakói ellen hitük miatt vizsgálatot indítanak, megfigyelik őket, adatokat gyűjtenek róluk.

Hussam Ayloush, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának helyi vezetője szerint a muszlim negyedek összeírása vallási-politikai elemzőkké változtatja a rendőröket, akiknek pedig a bűnözés elleni fellépés és a törvények betartatása lenne a feladatuk.


Ki dönti el, hogy kik a mérsékelt muszlimok?

- kérdezte, s megjegyezte, hogy az al-Kaida sosem tudott gyökeret verni az Egyesült Államokban, nem volt képes támogatást szerezni vagy rokonszenvet ébreszteni az amerikai muszlimok körében. Szerinte a véges rendőri erőforrásokat a valódi bűnesetek felgöngyölítésére kellene fordítani, nem pedig arra, hogy az egész muszlim kisebbséggel szemben gyanút tápláljanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS