2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kész a párbeszédre a mianmari ellenzék vezetője

2007. november 09. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Aung Szan Szú Kji házi őrizetben lévő mianmari ellenzéki vezető több mint három éve először pénteken találkozhatott saját pártja vezetőségével - közölte a párt egyik tagja.

Szú Kji szintén találkozott Aung Kji nyugalmazott tábornokkal, akit az országot kormányzó katonai junta az ellenzéki vezetővel való kapcsolattartásra jelölt ki, miután nemzetközi felháborodást váltott ki a buddhista szerzetesek vezette népi tiltakozó mozgalom brutális leverése - mondta el egy ázsiai diplomata. A tábornoknak az a feladata, hogy puhatolózó tárgyalásokat kezdjen az ellenzéki vezetővel a nemzeti megbékélésről.

Szú Kji Ibrahim Gambari ENSZ-különmegbízott útján jelezte, hogy kész a politikai párbeszédre a juntával a nemzeti megbékélés érdekében. A Nobel-békedíjas ellenzéki vezér nyilatkozatát Gambari olvasta fel Szingapúrban. A jelek szerint ez volt Szú Kji első nyilatkozata 2003-ban történt házi őrizetbe helyezése óta.

Mianmarral foglalkozó külföldi szakértők előzőleg erőteljes kételyeiket hangoztatták azzal kapcsolatban, hogy az ellenzéki vezető és az NLD-vezetőség találkozójának engedélyezése valódi párbeszédet eredményezhet és érdemi politikai változásokat indíthat el a délkelet-ázsiai országban, mondván: a katonai junta bábuként mozgatja Szú Kjit és pártját a nemzetközi közösség követeléseinek kielégítése érdekében. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS