2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pakisztáni tüntetés: gumibot és a könnygáz Bhutto hívei ellen

2007. november 09. 15:04, utolsó frissítés: 15:04

Összecsaptak egymással a Benazir Bhutto volt miniszterelnök részvételével tervezett, betiltott ellenzéki tüntetés résztvevői és a tüntetés megakadályozására kirendelt rendőrök pénteken Pakisztánban. A rendfenntartó erők gumibotot használtak és könnygázt vetettek be Ravalpindiben az ellenzéki Pakisztáni Néppárt (PPP) felhívására összegyűlt tüntetők ellen. Közülük több tucat személyt letartóztattak.

Az ellenzék a szombaton életbe léptetett szükségállapot feloldását, a parlamenti választások pontos időpontjának kihirdetését és azt követeli, hogy Pervez Musarraf államfő egy héten belül váljon meg hadsereg-főparancsnoki tisztségétől.

Bhutto házi őrizetben van, de megpróbálta elhagyni a kordonnal körülvett épületet. A volt miniszterelnök gépkocsija azonban mintegy negyven métert tudott csak megtenni. A gépkocsit körülvevő hívei - akik között több parlamenti képviselő is volt - a saját kezükkel próbálták meg lebontani a szögesdrótból emelt akadályokat. Az épület körül felállított első útzár mellett még el tudott haladni az autó, de azután egy rendőrségi busz elállta az útját.

Ellenzéki források szerint az elmúlt három napban a PPP mintegy ötezer támogatóját vették őrizetbe.

A rendkívüli állapot bevezetése óta Pakisztánban gyakorlatilag csak az állami tévécsatornák adása fogható. A külföldi és a magántelevíziók adását nem továbbíthatják a kábeltelevízió-szolgáltatók. A CNN amerikai és a BBC brit hírtelevíziók műsora rövid ideig ismét fogató volt az országban, pénteken azonban ismét megszűnt. (MTI/AP/AFP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS