2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Előre hozott elnökválasztást tartanak Grúziában

2007. november 09. 13:09, utolsó frissítés: 13:09

Grúziában 2008. január 5-re hozzák előre az elnökválasztást, s ugyanakkor népszavazás dönt a parlamenti választások időpontjáról - jelentette be Mihail Szaakasvili elnök az egyedül műsort adó közszolgálati televízióban csütörtökön, s ígérte, hogy a rendkívüli állapotot hamarosan megszüntetik.

A parlament jogi bizottságának elnöke közölte, hogy a választás előre hozása egyelőre csupán javaslat, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia. Az ellenzék üdvözölte az elnök bejelentését, és hozzálátott egy esetleges közös elnökjelölt állításának megvitatásához.

Szaakasvili az előre hozott választásokról szóló döntését azzal indokolta, hogy az ország vezetőjeként egyértelmű mandátumot kíván kapni arra, hogy ellenálljon minden külső veszélynek, a Grúziára gyakorolt nyomásnak és a politikai annektálásnak. Egyben biztosította a grúzokat: "Lépéseink nem a hatalom megtartását szolgálják."

Elismerte, hogy az ellenzék békés akciójának szerdai szétverése "bizonyos kárt okozott Grúziának", de azt mondta: az akció szervezői éppen ezt akarták elérni, és újra "külső erőket" vádolt azzal, hogy a tüntetéseket inspirálták.

Válaszként három orosz diplomata szerdai grúziai kiutasítására az orosz külügyminisztérium csütörtökön nemkívánatos személynek nyilvánított három grúz diplomatát.

A rendkívüli állapot idején tilos minden tüntetés, sztrájk és egyéb tiltakozó megmozdulás, továbbá korlátozzák a sajtó információhoz jutását és terjesztési lehetőségét, az elektronikus sajtószervek közül pedig csak a közszolgálati televízió sugároz műsort.

A NATO keményen bírálta csütörtökön a rendkívüli állapot bevezetését, az intézkedés miatt az Európai Bizottság és az Európa Tanács is aggódik, míg a volt szovjet tagállamokban inkább távolságtartással viszonyulnak a kaukázusi köztársaságban zajló eseményekhez. (MTI/Reuters/AP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS