2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A magyarországi gyerekes háztartások 41 százaléka szegény

2007. november 09. 11:06, utolsó frissítés: 11:06

Monitoringjelentést tett közzé a Magyar Szegénységellenes Hálózat, amelyet sajtótájékoztatón mutattak be csütörtökön. A bemutató kapcsolódott az Európai Szegénységellenes Hálózat csütörtökön Budapesten tartott éves közgyűléséhez.

A Vágóképek - rögzítve címmel megjelent felmérés idézi a KSH 2005-ös adatait, amelyek szerint a szegénység aránya Magyarországon az összes háztartásoknál 28 százalék, az összes gyermekes háztartásoknál 41 százalék. Ez annyit jelent, hogy ezek a háztartások a KSH adatai szerinti létminimum alatt élnek.

A statisztikai adatok szerint az egygyermekes háztartásoknál a szegénység aránya 29 százalék, a kétgyermekeseknél 34 százalék, a három vagy több gyermekeseknél viszont már 60 százalék.

Farkas Zsombor, a magyarországi hálózat tagja elmondta: a 2007 nyarán végzett felmérés legfőbb megállapításai azt mutatják, hogy a szegény családok döntő többsége bevételeinek jelentős részét, mint fogalmazott, szinte az egészét a gyerekek nevelésére, illetve a legelemibb szükségletek fedezésére kell, hogy fordítsák. Hozzátette: ezeknek a családoknak igazából tartalék pénzük és jövőképük sincs.

Farkas Zsombor azt is megemlítette, hogy bár kevés adat van a konkrét lakáshelyzetre, kutatóik, interjúkészítőik több olyan családdal is találkoztak, akik szinte szélsőséges nyomorban élnek, voltak olyanok is, akik barlanglakásban laktak.

Ferge Zsuzsa szociológus, akadémikus arról beszélt, hogy az elmúlt években a szegénység leküzdésében javulás figyelhető meg, viszont arra is rámutatott, hogy a szegények bizonyos csoportjai között romlott a helyzet. Mint mondta, ez 2001 és 2006 között nem mutatható ki, 2004 és 2006 között viszont egyértelműen ez a tendencia.

Kiemelte, hogy rosszul érintette a szegény családokat az egészségügyi reform egyes elemein túl az, hogy visszavonták például az egyedülálló szülőknél az "iskolakönyvet" , a közlekedési támogatások egy részét, valamint hogy emelkedtek a közlekedési díjak. Szólt arról is, hogy súlyos problémát jelent a szegény családoknak a lakás fenntartása, valamint a tüzelő beszerzése.

Arról is beszélt, hogy a tendenciák egészében vegyesek, a három gyerekes családokig nagyobb probléma nem mutatkozik, viszont a sok gyerekeseknél és az egyedülállóknál igen.

Ludo Horemans, az Európai Szegénységellenes Hálózat elnöke arról beszélt, hogy uniós szinten kell harcolni a szegénység ellen, ebben - mint mondta - Magyarország mindig az élen járt. Kiemelte, hogy "szociális haladás csomagot" szeretnének létrehozni azzal a céllal, hogy magas szintű szociális normákat biztosítsanak valamennyi uniós tagállam lakosságának.

Az unióban 78 millióan sorolhatók a szegénységben vagy a szegénység határán élők közé. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS