2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Franciaország idén 18 ezer illegális bevándorlót toloncolt ki

2007. november 09. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Franciaország európai területéről január óta több mint 18 ezer illegális bevándorlót toloncolt ki a Nicolas Sarkozy államfő által meghatározott új bevándorlási politika jegyében - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Brice Hortefeux bevándorlásügyi miniszter Párizsban.

A francia kormány 2006-hoz hasonlóan idén is 25 ezer, az országban illegálisan tartózkodó külföldit tervez kiutasítani. Tavaly végül összesen 23831 személyt sikerült kitoloncolni. Az idei közzétett adatokba ugyanakkor beleértendő az a 2500 külföldi - köztük számos román és bolgár - állampolgár is, aki pénzügyi támogatásért cserébe önként tért haza.

A miniszter szerint a kitoloncolásokra vonatkozó idei eredmények részben azért nem kielégítőek, mert Románia és Bulgária európai uniós csatlakozásával a két ország Franciaországban addig illegálisan tartózkodó állampolgárai helyzete automatikusan legálissá vált.

Az év első kilenc hónapjában 322 illegális munkavállalót foglalkoztató vállalkozót állítottak elő a francia hatóságok az előző év 177 munkáltatójához képest. A több mint 13 ezer ellenőrzött külföldi munkavállaló közül 819-et állítottak elő azért, mert nem volt munkavállalási engedélye. Ez 60 százalékos emelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

Brice Hortefeux megerősítette, hogy - az új bevándorlási politika jegyében a családegyesítés csökkentésével - a munkavállalás céljából Franciaországba érkezők arányát szeretné a kormányzat a jelenlegi hétről ötven százalékra növelni. Ezért az eddigi 61-ről 152-re emelkedik azon munkakörök száma, amelyekben a 2004-ben csatlakozott európai tagállamok munkavállalói szabadon vállalhatnak munkát, s ezek között számos, kevés képzettséget igénylő foglalkozás - mint például takarító vagy hentes - is szerepel.

A nem európai országok állampolgárainak kétoldalú megállapodások keretében harminc munkakörben nyitja meg Franciaország a munkaerőpiacát, de ezen a listán csak magas képzettséget megkívánó munkakörökbe keresnek külföldi munkavállalókat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS