2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Társai által kiközösített, átlagon felül intelligens diák volt az ámokfutó

2007. november 09. 09:35, utolsó frissítés: 09:36

Nemzeti gyásznapot tartanak csütörtökön Finnországban az előző napi iskolai lövöldözés nyolc halálos áldozatára és az elkövetőre emlékezve, aki ámokfutása végén főbe lőtte magát, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az épületeken országszerte félárbocra eresztették a nemzeti zászlót. Délelőtt 10 órakor egy perces csenddel adóztak az áldozatok emlékének, és gyertyákat gyújtottak a tuusulai Jokela középiskola udvarán; a tizenéves ámokfutó ebben az intézményben követte el a mészárlást. Hasonló megemlékezéseket tartottak a tanintézetek és a közintézmények többségében is az egész országot megrázó tragédia áldozatai előtt tisztelegve.

A rendőrség eközben megerősítette, hogy az elkövető a 18 éves Pekka-Eric Auvinen, a gimnázium végzős diákja volt. Az iskolában kiközösítették,


diáktársai nem egyszer bántották, csúfolták.

Tettének oka egyelőre nem ismert, de a magyarázat megtalálható a világhálón elhelyezett írásaiban és szociális viselkedésében - mondta a nyomozást vezető Tero Haapala rendőr főfelügyelő csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A mészárláshoz 22-es kaliberű pisztolyt használt, fegyvertartási engedélyét október 19-én kapta meg egy lövészklub tagjaként. Korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel, és "átlagos családból" származott - tette hozzá Haapala.

Osztálytársai szerint szokványos fiatal benyomását keltette, de később kiderült, hogy antidepresszánsokat szed pszichés problémái kezelésére. Tanárai arról számoltak be, hogy átlag feletti intelligenciával rendelkezett; fogékony volt a radikális eszmékre, vonzódott a forradalmi, szélsőséges mozgalmakhoz, a történelemből különösen a háborúk érdekelték. Feltehetően ezen tényezők összessége vezetett el a társadalomról alkotott szélsőséges látásmódjához, amelynek blogjában is hangot adott.

"Nincs értelme harcolni az emberi fajért, vagy kísérletet tenni megmentésére... csak megölni érdemes" - írta a YouTube fájlmegosztó portálon, ahova baljós videofelvételek tucatjait töltötte fel az utóbbi hónapokban. A tragédia előestéjén felhelyezett felvételen bejelentette, hogy


mészárlást fog végrehajtani "az emberi faj szégyenei" ellen.

Az első nyomok arra utalnak, hogy a gyilkosnak egyetlen világos célpontja volt, az iskola igazgatónője, akivel szinte azonnal végzett, míg másik hét áldozatát - hat diákot és az iskolaorvos asszisztensnőjét - vaktában lőtte le. Szemtanúk elmondása szerint módszeresen vadászott áldozatokra az iskola folyosóin, teremről teremre haladva nyitott tüzet a "forradalom" szót kiabálva. A lövöldözésben további tizenkét személy megsérült, amikor megpróbáltak kimenekülni az iskolából.

Matti Vanhanen finn miniszterelnök szerdán este a kormány nevében részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. "A Jokelában elkövetett lövöldözés mély sebet ejtett biztonságérzetünkön" - jelentette ki, hozzátéve, hogy beforradásához hosszú időre lesz szükség. A tragédia után a kabinet valószínűleg szigorítani fog az enyhe fegyvertartási szabályokon.

Hasonlóan súlyos támadást legutóbb 2002-ben követtek el Finnországban, amikor egy férfi pokolgépet robbantott Helsinki egyik külvárosi bevásárlóközpontjában, hat másik embert rántva magával a halálba.

Korábbi hírügynökségi jelentésekkel ellentétben 1989-ben már volt iskolai lövöldözés Finnországban: akkor egy 14 éves tanuló lőtt agyon két felső tagozatos diákot az ország nyugati részén fekvő Raumában. (MTI/EFE/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS