2019. november 18. hétfőJenő
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nemzetközi kampány az Emirátusok ellen: nem büntetik a nemi erőszakot

2007. november 08. 17:13, utolsó frissítés: 17:13

Az Egyesült Arab Emírségekben hatályos törvények megváltoztatására indított eltökélt nemzetközi kampányt egy svájci-francia újságírónő, akinek tizenöt éves fiát megerőszakolta három férfi a dubaji sivatagban. A bűnösökre nem vár büntetés, az emírségek törvényei ugyanis nem ismerik el bűncselekménynek férfiak megerőszakolását, sőt többnyire az áldozat kerül bajba.

Míg a megerőszakolt férfiakat gyakran homoszexuálisként, addig az ugyanilyen bűncselekményt elszenvedett nőket prostituáltként bélyegzik meg és ítélik el. Múlt évben egy tömeges nemi erőszakot elszenvedett brit nő ellen indult eljárás házasságtörés vádjával - írja a Financial Times.

Az anya sérelmezi, hogy kiskorú fia nem részesül méltányos elbánásban, a helyi hatóságok az ország hírnevének védelmében megpróbálták eltussolni az ügyet, és szándékosan elhallgatták előle, hogy az elkövetők egyike már évek óta nyilvántartott HIV-fertőzött.

Az eset után francia diplomaták is az országból való távozást tanácsolták az áldozatnak, nehogy ő kerüljön börtönbe homoszexualitás miatt. A kirendelt igazságügyi orvosszakértő valóban igyekezett is homoszexuálisnak nyilvánítani a csoportos nemi erőszakot elszenvedett fiút.

A fiú anyja, Veronique Robert szabadúszó svájci-francia újságírónő internetes oldalt indított az emirátusi törvények megváltoztatására, azért, hogy méltányos elbánásban részesüljenek a nemi erőszak kiskorú és mindkét nembéli áldozatai.

A konkrét ügyben egyébként az ügyészség halálbüntetést kért a vádlottakra, amit viszont az anya nem akar. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS