2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Mianmar: elindult a nemzeti megbékélés?

2007. november 08. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja csütörtökön Rangunban találkozott a 2003 óta házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezetővel. A megbeszélés után kiadott közleményében Gambari közölte: megnyílt a "lényegi párbeszédhez" vezető út a mianmari junta és Aung Szan Szú Kji között.

Gambari röviddel korábban érkezett a 400 kilométernyire északabbra fekvő Najpjidóból, az új fővárosból, ahol vasárnap óta folytatott megbeszéléseket a junta képviselőivel, amelyek diplomaták szerint nem hoztak szemmel látható áttörést.

Szemtanúk szerint enyhítették a biztonsági intézkedéseket a ranguni ház körül, ahol az ellenzéki vezető négy éve házi őrizetben él. A Nobel-békedíjas politikus sötét ablakú gépkocsival szállították a kormány egyik vendégházába, ahol Gambarival találkozott - közölte egy kormányilletékes.

"Elindult a folyamat, amely a minden területre kiterjedő nemzeti megbékélés eszközeként szolgáló lényegi párbeszédhez vezethet a kormány és Aung Szan Szú Kji között" - szögezte le a Gambari közleményében.

Az ENSZ különmegbízottja szeptember 30-án és október 2-án találkozott Aung Szan Szú Kjivel korábbi mianmari látogatása során, amelyre röviddel azután került sor, hogy a katonai kormányzat brutálisan leverte a buddhista szerzetesek vezette népi tiltakozó mozgalmat. Gambari akkor találkozott Than Sve tábornokkal, a junta vezetőjével, de ezúttal nem fogadta őt az államfő. (MTI/AFP/Reuters/AP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS