2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tömeggyilkossággal vádolják a kenyai rendőrséget

2007. november 08. 15:24, utolsó frissítés: 15:24

Közel 500 ember erőszakos halálához lehet köze a kenyai rendőrségnek - állítja egy helyi emberi jogi szervezet. Az ügy még júniusban kezdődött, amikor a Mungiki néven ismert bűnbanda tagjai összecsaptak a rendőrséggel a főváros, Nairobi egyik nyomornegyedében. Húsznál is többen haltak meg, a vérengzés után lefejezett és megnyúzott hullát is találtak.

A rendőrség aztán szabályos hadjáratot indított a maffiaszerű módszerekkel dolgozó banda ellen. A Kenyai Nemzeti Emberi Jogi Bizottság (KNCHR) jelentése szerint október végéig csaknem félezer, közvetlen közelről fejbelőtt fiatal férfi tetemét szállították a rendőrök hullaházakba. Számos holttest került elő a Nairobit övező erdőségekből éppen azután, hogy a fővárosi hullaházak megteltek. Szemtanúk beszámolói alapján ezeket tetemeket a rendőrségnél használatos terepjárókra igencsak hasonló járművekből hajították ki.

A KNCHR szerint a rendőrség nem hajlandó foglalkozni a jelentéssel és nem akarja vagy nem képes kivizsgálni az ügyet. A szervezet vezetői ezért szerdán Nairobiban tartott sajtótájékoztatójukon felszólították Njonjo Mue elnököt, hogy kezdeményezzen független vizsgálatot nemzetközi szakértők vagy ENSZ-tisztviselők részvételével.

A rendőrség felelőtlen és arrogáns vádaskodásnak minősítette a jelentést és a KNCHR viselkedését az ügyben. "Egy szál bizonyítékkal sem bírtak előállni" - nyilatkozott egy magas rangú rendőrségi vezető, aki szerint a szervezetnek csak az a célja, hogy a december végi országos választások előtt alig két hónappal minél nagyobb médiafelhajtás legyen az ügy körül.

A Mungikit egyébként a kilencvenes évek elején alapították. Vallási szektának indult, de lassan a maffia sajátos, kenyai változata nőtt ki belőle. Tagjai a legnagyobb törzsből, a Kikuyuból verbuválódnak. Állítólag több ezren vannak. Nem csupán köztörvényes bűncselekmények, a többi között zsarolás és védelmipénz-szedés írható a számlájukra, hanem politikai indíttatású erőszakcselekmények is. Sokak szerint befolyásos politikusok is a kezükre játszanak és a karhatalmi apparátus vezetésében is ott vannak az embereik. (MTI/dpa/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS