2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli állapot Grúziában: kommandósok foglaltak el egy televíziót

2007. november 08. 10:07, utolsó frissítés: 10:07

Mihail Szaakasvili grúz elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki szerdán este puccskísérletre hivatkozva, és nemkívánatos személynek nyilvánítottak három orosz diplomatát. A grúziai helyzet egyre súlyosabb aggodalmakat kelt a környező térségben.

A rendkívüli állapotot Zurab Nogaideli kormányfő jelentette be azzal, hogy az elnök rendelte el, csak Tbiliszire érvényes, s az alkotmánynak megfelelően 48 órán belül átadják a parlamentnek, hogy az megerősítse. A rendkívüli állapot egyebek között a tüntetések tilalmát is jelenti.

A moszkvai külügyminisztérium felelőtlen provokációnak minősítette a grúz vádaskodásokat, s jelezte, hogy megfelelő választ ad majd ezekre. Egy kremlbeli forrás az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva oroszellenes hisztériának nevezte Szaakasvili állításait és a diplomaták kiutasítását, és azt mondta, Moszkvában a grúziai eseményeket sajnálattal figyelik, s egyben aggodalommal, mert az instabilitás tűzfészke van kialakulóban az orosz határ közvetlen közelében.

Közben Tbilisziben kommandósok foglalták el a független Imedi televízió székházát, és leállt a Kavkaszija tévéállomás adása is. A Rusztavi 2 tévé, amely estére egyetlenként közvetített az események helyszínéről, jelentette, hogy két ellenzéki vezetőt, továbbá az Imedi tévé vezetőjét őrizetbe vették, és mutatta, amint kommandósok fegyvert fognak az Imedi munkatársaira, illetve gumibottal verik az épület előtt összegyűlt embereket. A Rusztavi 2 munkatársai nevében magyarázatot követelt a hatóságoktól az Imedi körül történtekre.

Közben fokozódik az aggodalom Örményországban,s főleg a Grúziából kiszakadt Abháziában és Dél-Oszétiában. Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök kijelentette: attól tart, hogy a grúz elnök kész a helyzet kiélezésére Dél-Oszétiában és Abháziában, hogy elterelje a figyelmet a tbiliszi eseményekről. Abháziában csapatokat dobtak át más területekről a grúz határra.

Örmény politológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a grúziai helyzet kiéleződését a szállítási útvonalak lezárása miatt megszenvedheti az örmény gazdaság. Moszkvában Alekszej Maszlov hadseregtábornok, a szárazföldi haderők főparancsnoka bejelentette: Oroszország idő előtt, 2007 végéig kivonja csapatait Grúziából, s elhagyja a Batumiban lévő 12. számú, utolsó orosz támaszpontot. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS