2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A VMSZ a Vajdaságot fenyegető koszovói veszélyekről beszélt Brüsszelben

2007. november 08. 09:53, utolsó frissítés: 09:53

A Vajdaságot fenyegető koszovói eredetű veszélyekre hívta fel a figyelmet szerdán Brüsszelben folytatott megbeszélésein a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Pásztor István abból az alkalomból látogatott az Európai Unió székhelyére, hogy a VMSZ-t két nap múlva megfigyelői státusban felveszik az Európai Néppártba, az európai konzervatív, kereszténydemokrata pártokat tömörítő szervezetbe.

A vajdasági magyar szervezet vezetője a magyar pártok frakcióival folytatott megbeszéléseken elmondta: a Szerbia és az Európai Unió közötti toloncegyezmény következményeképpen elképzelhető, hogy több tízezer rendezetlen jogi helyzetű, az EU-ból kitoloncolandó, koszovói eredetű szerb roma a Vajdaságban reked, mert nem tud majd eljutni Koszovóba. A másik veszély, hogy amennyiben Koszovóban a szerbek számára kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, onnan szerb menekültek indulnak Szerbiába, és ők is a Vajdaságban köthetnek ki. Ez felborítaná a Vajdaság etnikai arányait. A VMSZ ezért azt várja a magyar pártoktól és a magyar kormánytól, hogy mindent tegyenek meg e veszély megelőzésére.

Pásztor István azt is kérte a magyar képviselőktől, hogy ne támogassák a kishatárforgalmi rendszer életbe léptetését, mert annak előnyeit csak a határtól nem több, mint ötven kilométerre lakók élvezhetnék, és a vajdasági magyarok közül sokan e sávon kívül élnek.

Hegyi Gyula
EP-képviselő elajánlotta az MSZP segítségét a vajdasági magyarokat érintő kérdésekben. Megígérte, hogy a toloncegyezménnyel, a koszovói menekültekkel és a kishatárforgalmi rendszerrel kapcsolatos VMSZ-es aggodalmakról egyetértőleg tájékoztatja a magyar kormányt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS