2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A mianmari junta szerint az ellenzéknek engednie kell

2007. november 07. 15:47, utolsó frissítés: 15:47

A mianmari katonai kormányzat megerősítette azt az álláspontját, hogy a házi őrizetben lévő Aung Szan Szú Kji (Aung San Suu Kyi) ellenzéki vezetőnek fel kell hagynia a nyugati országok szankciós politikájának támogatásával, ha valóban nemzeti megbékélésre törekszik - jelentette szerdán a hivatalos mianmari sajtó.

A junta álláspontját Kjo Hszan (Kyaw Hsan) mianmari tájékoztatási miniszter erősítette meg Ibrahim Gambari ENSZ-különmegbízottnak, aki múlt vasárnap óta igyekszik elérni, hogy érdemi párbeszéd kezdődjön a katonai kormányzat és a Nobel-békedíjas ellenzéki vezető között.

A miniszter a különmegbízottal kedden a délkelet-ázsiai ország fővárosában, Najpjidóban (Naypyidaw) tartott találkozóján leszögezte: a korábbi nemzetközi szankciók és nyomásgyakorlás sem segítette elő semmilyen módon a mianmari demokratizálódási folyamatot, ahogyan az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb nyomásgyakorlása és szankciói sem.

Than Sve tábornok, a mianmari katonai kormányzat vezetője október 4-én - néhány nappal a kormányellenes tömegtüntetések véres leverése után - már jelezte, hogy feltételekkel kész találkozni Szú Kjivel. A tábornok egyik feltétele az volt, hogy az ellenzéki vezető hagyjon fel a nyugati szankciós politika támogatásával. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS