2019. október 16. szerdaGál
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gumibottal verték szét a grúziai ellenzék tüntetőit

2007. november 07. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Rendőrök verték szét gumibotokkal szerda reggel a tbiliszi parlament előtti, hatodik napja tartó tüntetést, amelynek résztvevői Mihail Szaakasvili grúz elnök lemondását követelték, ennek ellenére több száz tüntető később visszatért a térre. Az Imedi magánkézben lévő televízió azt jelentette, hogy a rendőrök több kamerát elvettek a televízió munkatársaitól és


keményen léptek fel az újságírókkal szemben.

A grúz törvényhozás előtt szerdára virradóra csak már mintegy százan tüntettek, köztük 47 éhségsztrájkoló. Az ellenzékiek szerint több személyt letartóztattak, a rendőrség elsődleges adatai szerint őrizetbe vették a megmozdulás egyik szervezőjét, Georgi Haindrava volt államminisztert.

Ivlian Haindrava, az ellenzéki Egyesült Köztársasági Párt vezetője elmondta, az ellenzék vezetői tanácskozásra ülnek össze, hogy megvitassák a következő lépéseket. Haindrava szerint a rendőrség őrizetbe vette Zurab Marakvelidze ellenzéki vezetőt. Azt is megerősítette, hogy a fivére, Georgi, szintén őrizetben van.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden bohózatnak nevezte Mihail Szaakasvili elnök állításait, hogy Moszkva irányítaná, vagy saját javára akarná kihasználni a grúziai fővárosban zajló tüntetéseket. Lavrov arra reagált, hogy Szaakasvili, aki korábban azt ígérte, hogy helyreállítja Grúzia szuverenitását a tőle egyoldalúan elszakadt oroszbarát Dél-Oszétia és Abházia felett, szombaton azt mondta, Tbiliszinek fenyegetéssel kell szembenéznie az oroszországi decemberi parlamenti, illetve tavaszi elnökválasztások előtti időszakban.

Oroszország és Grúzia között a grúz vezetés elszántan Nyugat-barát és oroszellenes politikája miatt romlott meg a viszony tavaly, s megfigyelők szerint a tüntetések egyik fő oka, hogy


e politika miatt tönkrement a grúz gazdaság.

Kedden Nino Burdzsaladze, a parlament elnöke, valamint az Egyesült Államokban Zurab Nogaideli grúz kormányfő egyaránt kizárta, hogy a kormány engedjen az ellenzéknek, vagy akár párbeszédet kezdjen az elnök javaslatára 2008 tavaszáról őszre halasztott választások időpontjáról a péntek óta tüntetőkkel.

Hétfőn este Iraklij Okruasvili volt védelmi miniszter a független Imedi televízió Münchenből közvetített élő adásában azt állította: Szaakasvili arra kényszerítette, hogy a minisztérium pénzéből vegyen neki egy repülőgépet 35 millió dollárért, s hogy a beszerzési szerződéseket a kialkudottnál magasabb árra állítsák ki. Elmondta, hogy korábbi vádjait azért vonta vissza, mert 25 évi börtönnel fenyegették meg, s hogy kényszerítették az ország elhagyására. "Csak azt kérték, hogy maradjak távol a politikától, s cserébe kényelmes életet ígértek" - mondta. (MTI/Reuters/ANSA/AFP/AP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS