2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Enyhíteni akarja a külpolitikai feszültséget a leendő lengyel miniszterelnök

2007. november 06. 17:21, utolsó frissítés: 17:23

Donald Tusk, a lengyel miniszterelnöki tisztség várományosa külpolitikai téren a feszültség enyhítésére fog törekedni Lengyelország és két legnagyobb szomszédja, Németország és Oroszország között, a kölcsönös bizalom erősítésével.

Külföldi újságíróknak nyilatkozva kedden Varsóban leszögezte, hogy szakítani akar a konfrontáció stratégiájával, amelyet a Kaczynski fivérek módszeresen alkalmaztak két évvel ezelőtti hatalomra kerülésük óta.

"Lengyelország prioritásai szomszédságpolitikájában és az Európai Unióhoz fűződő viszonyában 1989 óta állandóak, valójában az utóbbi két évben sem változtak, csak a cselekvés módja nem volt elég hatékony Lengyelország céljainak eléréséhez" - mondta az előre hozott választásokon győztes, liberális Polgári Platform elnöke, aki várhatóan még a hét vége előtt kormányalakítási megbízást kap.

"Lengyelország és Németország viszonyában nincs szükség radikális áttörésre, csak a kölcsönös bizalom növelésére" - fejtegette. Nem volt elutasító a német kitelepítettek és elűzöttek központi emlékhelyének berlini tervével kapcsolatban, amit a Közép-Európából 1945 után elűzött 12 millió német képviselői követelnek.

"Az emlékhelynek a történelmi valóságot kell alapul vennie. A megfontolt megemlékezés el fogja nyerni kormányom jóváhagyását" - jelentette ki. Figyelmeztetett viszont arra, hogy határozottan szembe fog szállni minden olyan lépéssel, amely mögött a befolyásos német Elüldözöttek Szövetsége és annak elnöke, Erika Steinbach áll.

A másik nagy szomszéd, Oroszország viszonylatában a kölcsönös bizalomépítésre fog törekedni. Úgy vélekedett, hogy a két ország közötti véleménykülönbségek az utóbbi két évben "a kelleténél több feszültséget" gerjesztettek. Hangsúlyozta ugyanakkor: Moszkvának el kell fogadnia, hogy Lengyelország baráti kapcsolatot tart fenn Ukrajnával és Grúziával.

Konzultálni kíván az európai uniós partnerekkel az amerikai rakétavédelmi rendszer lengyelországi telepítésének javaslatáról, és véget akar vetni országa iraki katonai szerepvállalásának. "Ha úgy döntünk, hogy a rakétavédelmi rendszer egyértelműen javítani fogja Lengyelország biztonságát, akkor nyitottak leszünk a tárgyalásokra. Ha az európai uniós és a NATO-partnerekkel folytatott tárgyalásokon úgy döntünk, hogy ez nem egyértelmű, akkor azt feltétlenül átgondoljuk" - mondta Tusk. (MTI/AFP/dpa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS