2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bush: a Kurdisztáni Munkáspárt az USA ellensége!

2007. november 06. 16:27, utolsó frissítés: 16:27

A keddi török sajtó szerint számítani lehet a kurd felkelők elleni korlátozott katonai műveletekre Irakban, ugyanis a lapok értékelése szerint az amerikai elnök hozzájárulását adta egy ilyen fellépéshez a török miniszterelnökkel tartott előző napi találkozón.

A Radikal című lap szerint azonnal számítani lehet török légi csapásokra és más korlátozott műveletekre Észak-Irakban, ahol a török hadsereget támadó Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) számos gerillája bujkál. A Hürriyet cikkírója a palesztin fegyveresek elleni, izraeli területen kívüli izraeli csapásokhoz hasonlítja a szeparatista PKK fegyveresei elleni esetleges észak-iraki támadásokat.

Maga Recep Tayyip Erdogan török kormányfő George Bushsal tartott megbeszélései után azt mondta török újságíróknak: "elérte célját". A PKK elleni harc új fázisába, "műveleti fázisba" ért - mondta.

Bush Erdogannal tárgyalva kijelentette: a Fehér Ház megosztja hírszerzési értesüléseit Ankarával a lázadó csoport támadásainak elhárítására. Megosztják a török hadsereggel az arról szóló információkat, hogy hol vannak a PKK-nak az észak-iraki kurd autonóm régióban megerősített állásai, és hogy hol tartózkodnak a török-iraki határ térségében PKK-alakulatok. A török sajtóban megjelent értesülések szerint PKK-vezetők vélt tartózkodási helye elleni támadások is elképzelhetőek.

"A PKK terrorista szervezet; Törökország, Irak és az Egyesült Államok ellensége" - jelentette ki Bush a török miniszterelnöknek. (MTI/APA)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS