2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Zavargás Pakisztánban: csempészáruvá váltak a sajtóhírek

2007. november 06. 13:33, utolsó frissítés: 14:54

Újabb zavargás tört ki kedden Pakisztánban: a rendkívüli állapot ellen tiltakozó mintegy ezer ügyvéd összecsapott a rendőrséggel az ország középső részén fekvő Multan városában.

Az összetűzés akkor tört ki, amikor a rendfenntartók megakadályozták, hogy az ügyvédek a körzeti bíróság épületéből az utcára vonuljanak tüntetni. A szemben álló felek kövekkel dobálták egymást, s a rendőrség gumibotot vetett be a tömeg feloszlatására. Helyszíni jelentés szerint legalább három ügyvéd és három rendőr megsérült, s legalább három tüntetőt előállítottak. A város egy másik pontján egy másik összetűzés után hat ügyvédet fogtak el a rendőrök.

A pakisztáni biztonsági erők kedden reggel országszerte folytatták a rendkívüli állapot múlt szombati bevezetése ellen tiltakozó személyek őrizetbe vételét. Egy rendőrtisztviselő szerint több mint száz embert állítottak elő az ország különböző településein, köztük ötven ügyvédet a kelet-pakisztáni Lahorban.

Kormányzati becslések szerint múlt szombat óta több mint 2500 embert (főként ellenzékieket és jogászokat) vettek őrizetbe, ellenzéki csoportok mintegy 3500-ról beszélnek. A hatóságok már házi őrizet alá helyezték Kázi Huszein Ahmedet, Pakisztán legnagyobb vallási pártja, a Dzsamaat-i-Iszlami vezetőjét és Szajed Munavar Haszant, a párt helyettes vezetőjét. A többi ellenzéki vezetőtől eltérően nem korlátozták viszont a rendkívüli állapot bevezetésére és az alkotmány felfüggesztésére visszafogottan reagáló Benazir Bhutto volt kormányfő mozgását. Az ő pártjának, a Pakisztáni Néppártnak a tagjai is elkerülték eddig a letartóztatásokat.

A Pervez Musarraf tábornok-elnök kormányával szemben szintén gyakran kritikus hangot megütő pakisztáni magántelevíziók, amelyek adását a rendkívüli állapot körülményei között meggátolták a hatóságok, most egyre inkább az interneten próbálják elérni nézőiket. "Az információ olyan csempészáruvá vált Pakisztánban, amelyet a feketepiacon értékesítenek" - jellemezte ironikusan a helyzetet Inram Aszlám, a legnépszerűbb kábeltelevíziós szolgáltató, a Geo Television elnöke. (MTI/AP/AFP/ITAR-TASZSZ)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS