2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Újabb háború törhet ki Afrika szarván

2007. november 05. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Heteken belül újabb háború törhet ki az Afrika szarván fekvő, egymással határvitában álló Etiópia és Eritrea között, ha a nemzetközi közösség erőteljes nyomásgyakorlással nem fékezi meg őket - figyelmeztetett hétfőn a Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nevű befolyásos szakértői csoport.

A világ legszegényebb országai közé tartozó két afrikai állam a határvita miatt 1998-2000-ben már vívott egy háborút, amely 70 ezer halálos áldozattal és elmondhatatlan szenvedéssel járt.

A válságmegelőzés kérdéseivel foglalkozó, kormányoktól független, nonprofit nemzetközi szervezet most arra figyelmeztetett: közeleg az a november végi határidő, amelyet egy független nemzetközi határbizottság szabott a két afrikai országnak közös határuk kijelölésére, ám a két állam a kijelölés helyett riasztó mértékben von össze csapatokat közös határa mentén. Az ICG szerint amennyiben harcok törnek ki, úgy nagy valószínűséggel eritreai földön megvívandó, elhúzódó fegyveres konfliktusra, Etiópia fokozatos destabilizálódására és drámai mértékű humanitárius válságra kell számítani.

Az ICG felszólította az Egyesült Államokat és az ENSZ-t, hogy a "lehető legvilágosabban" adja a szemben álló felek tudtára: nem tűrnek el semmiféle egyoldalú lépést, amely megingatná a térségbeli helyzetet. (MTI/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS