2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Közös elnökjelöltet állíthatnak a vajdasági magyar pártok

2007. november 05. 15:33, utolsó frissítés: 15:33

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) jelöltet állít a szerbiai elnökválasztásra, s az a legvalószínűbb, hogy az illető a négy délvidéki magyar párt közös jelöltjeként indul - közölte hétfőn Pásztor Bálint képviselő, a VMSZ Tanácsának tagja.

A szerb parlament nemzeti kisebbségi képviselőcsoportjának vezetője a Dnevnik című újvidéki lapnak elmondta, hogy Boris Tadic elnök, aki várhatóan a demokratikusnak minősített szerb erők jelöltjeként indul majd a választáson, nem veheti eleve adottnak a magyarok támogatását. "Elmúltak azok az idők, amikor biankó támogatást adtunk a demokratikus blokk valamely jelöltjének" - fogalmazott Pásztor.

A politikus szerint ha Tadicnak nem elég ígérgetnie, tennie is kell a vajdasági magyarok égető gondjainak megoldásáért. Ezek közé sorolta a tulajdonjogi törvények hiányát, a nemzetiségi önkormányzatok szerepét betöltő nemzeti tanácsok választása és működése körüli bizonytalanságot, a magyar nemzetiségűeknek a lakossági aránynál jóval mérsékeltebb jelenlétét a rendőri, ügyészi és bírói szervekben, valamint a kisebbségi nyelveken működő média privatizációjának kérdéseit.

A szerbiai elnökválasztás időpontja egyelőre Koszovó s a vele kapcsolatos belpolitikai taktikázás túsza. A kormánykoalíció pártjai a múlt hét végén olyan megállapodást kötöttek, hogy a koszovói közvetítők jelentésének megszületése, tehát december 10. után írják ki, "amennyiben Koszovó miatt nem kerül veszélybe Szerbia területi épsége". A feltételes fogalmazáson túl egyelőre az sem egyértelmű, hogy Tadic számíthat-e koalíciós társai - főleg Vojislav Kostunica miniszterelnök - szilárd támogatására a minden bizonnyal a szerb radikálisok vezérével, Tomislav Nikoliccsal megvívandó küzdelemben.

A négy vajdasági magyar párt - évekig egymás ellen vívott küzdelem után - szeptemberben rakta félre ellentéteit, s állapodott meg egy helyi, óbecsei választáson való közös indulásban, ami szép sikert hozott. Már akkori tárgyalásukon felmerült, hogy közös jelölttel induljanak a szerbiai elnökválasztáson is, hogy az együtt szerzett szavazatok birtokában jobb alkupozícióból, a magyarokat hatékonyabban képviselve tárgyalhassanak a győzelemre esélyes jelöltekkel, s érjenek el náluk eredményeket a támogatás fejében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS