2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grúziai tüntetések: az elnök “nem enged a zsarolásnak”

2007. november 05. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Grúziában vasárnap is folytatódott az egyesült ellenzék szervezte tüntetés, amelynek résztvevői előrehozott választásokat és Mihail Szaakasvili elnök távozását követelik. Az elnök egy tévéinterjúban azt hangoztatta, hogy


Oroszország zavart akar kelteni

a parlamenti választások előtt Grúziában, és ezt ugyanazok szervezik, akik Oroszországot destabilizálták a kilencvenes években. Ugyanakkor leszögezte, hogy figyelmesen tanulmányozzák az ellenzék követeléseit. Az ellenzék tíz pártjának közös megmozdulását az elnök az őt négy évvel ezelőtt hatalomra juttató rózsák forradalma kópiájának nevezte.

Vasárnap a grúz védelmi minisztérium bejelentette, hogy három Szu-24 típusú orosz repülőgép megsértette Grúzia légterét, de ezt az orosz légierő főparancsnoksága nyomban cáfolta.

Georgij Haindarava, az ellenzék egyik vezetője a nap folyamán hangsúlyozta: a tüntetők célja nem a destabilizálás és nem fognak radikális lépésekhez folyamodni, de hamarosan az egész országban tiltakozó akciók kezdődnek majd. A tüntetés szónokai minden lakost részvételre szólítottak.

Szalome Zurabisvili ellenzéki vezető, volt külügyminiszter találkozott az Egyesült Államok grúziai nagykövetével. Mint mondta, fő célja az volt, hogy megvilágítsa az amerikai diplomata számára az ellenzék követeléseit és az utóbbi napok eseményeit, de nem kérte közvetítő szerepre az Egyesült Államokat.

A vasárnapra virradó éjszakát a téren töltők közül egy férfi a sajtónak elmondta: azért jött a fővárosba, hogy tiltakozzon Szaakasvili elnök, a kormány és a parlament politikája ellen. "A kormányzásuk négy éve alatt az egyszerű emberek, vagyis az ország lakosságának 90 százaléka, még szegényebb lett.


Nálunk a faluban már régen nem is láttunk pénzt:

magunk sütjük a kenyeret, a krumpliért cserélünk gyümölcsöt, és a leggazdagabbak a faluban a nyugdíjasok, pedig nyomorúságos a nyugdíj" - mondta.

A kormány nem enged az ellenzéki tüntetők zsarolásának, és nem teljesíti azt a kérésüket, hogy előrehozott választásokat írjanak ki – szögezte le Mihail Szaakasvili elnök vasárnap késő este a tbiliszi televíziónak adott nyilatkozatában. "Helyhatósági és törvényhozási választások 2008 őszén lesznek, akkor, amikorra azokat az alkotmány előirányozza. Senki sem tud bennünket zsarolni" - hangoztatta az államfő.

Szaakasvili zsarolást elutasító szavai tovább fokozták a feszültséget, és a legradikálisabb kormányellenes erők leszögezték: téved az elnök, ha azt hiszi, hogy a távozását követelő erők meghátrálnak. "Sajnos az elnök úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a nép óhaját" - fogalmazott egy ellenzéki politikus. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS