2020. február 18. keddBernadett
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A halálbüntetésnek valóban van elrettentő hatása amerikai szakértők szerint

2007. november 05. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

A halálbüntetések végrehajtása nagy elrettentő hatása révén "működik" az Egyesült Államokban, kimutathatóan kevesebb a gyilkosságok száma. Minden kivégzés 74-gyel csökkenti a gyilkosságok számát a rá következő évben - mutatott rá a kaliforniai Pepperdine Egyetem két professzora a konzervatív The Wall Street Journal hétvégi számában.

A kutatók a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosan hozzáférhető adatai alapján jutottak erre a következtetésre; az 1979 és 2004 között kivégzettek, valamint a gyilkosságok számának alakulását vizsgálták. A szakértők megjegyezték: a halálbüntetésről kiújult vitában hamis az ellenző tábornak az az érve, hogy a kivégzéseknek nincs visszatartó hatásuk. A legfőbb büntetésnem szerepe igazolt egy igazságos társadalomban - állítják.

Kimutatásuk szerint a halálbüntetés visszaállítása után az 80-as években csökkent a gyilkosságok száma. A 80-as évek közepén, amikor évente 20 körül állandósult a kivégzések száma, megint több gyilkosság történt. A 90-es években a több végrehajtott halálbüntetés nyomán ismét zuhant a gyilkosságok száma. A legutóbbi években, 2001 óta a kevesebb kivégzés újra a gyilkosságok szaporodásával járt együtt. Ez a 26 éves tendencia a kutatók szerint nem lehet a véletlen műve.

Roy Adler és Michael Summers professzor szerint több tényezőt - például a rendőri jelenlét alakulását vagy a népesség városokba áramlását - is figyelembe lehetne venni. Ezektől függetlenül bizonyos azonban, hogy minden egyes kivégzés tucatnyi ártatlan ember életét menti meg.

Az ENSZ Közgyűlése várhatóan ebben a hónapban szavaz a halálbüntetések befagyasztását elrendelő határozatról. A világszervezet 72 tagállama támogatja a moratóriumot és a büntetésnem majdani végleges eltörlését - közölték pénteken New York-i diplomáciai források. A tervezet szerint a halálbüntetés sérti az emberi méltóságot és nincs bizonyíték a bűncselekmények elkövetésétől való visszatartó erejére.

Az Egyesült Államokban jelenleg 38 szövetségi államban engedélyezett a halálbüntetés, egy kivételével mindenhol méreginjekcióval hajtják végre az ítéletet. A büntetésnem 1976-os visszaállítása óta (2007. szeptember 24-ig) 1098 kivégzés történt, tavaly 53 esetben hajtották végre a halálbüntetést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS