2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Grúzia: fogyatkoznak a tüntetők, de továbbra is az elnök lemondását követelik

2007. november 03. 19:09, utolsó frissítés: 2007. november 05. 10:37

Mihail Szaakasvili grúz elnök azonnali lemondását követelték az egyesült ellenzék szervezte tbiliszi tüntetésen szombaton. A pénteken becslések szerint százezernél is több résztvevővel megkezdett tüntetéssorozat szombati folytatásán az ellenzéki pártok vezetői bejelentették az addigra összegyűlt mintegy tízezer embernek, hogy úgy határoztak, a továbbiakban egyetlen követelést támasztanak: Szaakasvili elnök mondjon le. A közlést hatalmas tapsvihar fogadta.

A pénteki megmozduláson azt követelték, hogy az elnök javaslatára jövő őszre halasztott választásokat időben, vagyis 2008 tavaszán tartsák meg, dolgozzák át a választási törvényt, és engedjék szabadon a politikai foglyokat. Szombaton elhangzottak radikális lépésekre szólító felhívások is néhány ellenzéki vezető részéről, mások azonban ellenezték ezeket.

Az Interfax hírügynökség független grúziai megfigyelőket idézve úgy vélte, az ellenzéknek jelenleg az a gondja: szombaton nem gyűlt össze elég ember ahhoz, hogy ténylegesen nyomást gyakoroljanak a hatalomra. S ennek a fő oka az, hogy pénteken nem követelték Szaakasvili távozását, holott


a legtöbb ember ezért vett részt a megmozduláson.


Így szombaton a szónokok folyamatosan hívták az embereket a tüntetésre azzal, hogy akkor látnak majd cselekvéshez, ha legalább annyian lesznek, mint előző nap. Közben az Imedi független televízió – amelyet néhány napja megvett Rupert Murdoch médiabirodalma – folyamatosan közvetítette a tüntetés eseményeit, de szombaton délután bejelentette, hogy érthetetlen okból Grúzia több térségében nem vehető az adása.

A grúz fővárosban egyébként a legkülönfélébb híresztelések terjedtek, s ezeket a szónokok folyamatosan elmondták a tüntetőknek is. Például azt, hogy a rendőrség állítólag készül megrohamozni az Imedi televízió székházát, s hogy úgy tudják, a különleges egységek a tüntetés közelében készülődnek a megmozdulás erőszakos szétverésére.

Bejelentették, hogy az ország északi részéből autóbuszon érkezők, akiket a NATO tájékoztatási központjának koncertjére hoztak a fővárosba, otthagyták a hangversenyt és csatlakoztak a tüntetőkhöz. Megjelent a téren a grúz könnyűzene néhány sztárja is, akiknek az említett koncerten kellett volna fellépni. Mindezek ellenére a tüntetők létszáma szombaton kora este sem volt sokkal több tízezer főnél. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS