2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rendkívüli állapot Pakisztánban: még telefonálni se lehet

2007. november 03. 19:06, utolsó frissítés: 19:06

Pakisztánban felfüggesztették az alkotmányt – jelentette be az állami televízió, nem sokkal azután, hogy Pervez Musarraf államfő rendkívüli állapotott vezetett be. A magántévék nem sugározhatnak, s helyszíni beszámolók szerint a telefonszolgáltatás is megszűnt az ázsiai országban.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, s nyolc másik bíró állítólag visszautasította a rendkívüli állapot bevezetéséről szóló elnöki határozat jóváhagyását, mire a bírósági elnökkel közölték: munkájára a továbbiakban nem tartanak igényt. A főbíró és társai a Legfelsőbb Bíróság épületében vannak, amelyet körbezárt a rendőrség. A rendkívüli állapottal Musarraf állítólag a jövő januárra tervezett parlamenti választások elhalasztását is el akarja érni.

Legfőbb riválisa, Benazir Bhutto volt miniszterelnök a rendkívüli állapot hírére szombaton mégis visszatért hazájába: szóvivője szerint gépe leszállt Karacsi repülőterén. Korábban a hírek arról szóltak, hogy Bhutto nem tud hazamenni Dubaiból, ahova néhány napja érkezett Pakisztánból, rokonlátogatásra.

Bhutto a pakisztáni elnök egyik legfőbb riválisának számít: több évi száműzetés után október közepén tért vissza Pakisztánba, ahol rögtön pokolgépes merényletet kíséreltek meg ellene. Az indiai külügyminisztérium szóvivője szombaton sajnálkozva reagált a rendkívüli állapot bevezetésére, s reményét fejezte ki, hogy a dolgok hamarosan visszatérnek a normális kerékvágásba. (mti/afp/reuters/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS