2019. július 17. szerdaEndre
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kiskorúakat használtak ki Haitin az ENSZ-békefenntartók

2007. november 03. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

Hazaküldenek 108 Srí Lanka-i ENSZ-békefenntartót Haitiről, mert prostituáltakkal - köztük feltehetően kiskorúakkal - létesítettek nemi viszonyt - jelentette be pénteken a világszervezet szóvivője.

Michele Montas az ENSZ New York-i székhelyén elmondta: a világszervezet haiti stabilizációs erejének (Minustah) érintett tagjait fegyelmi eljárás keretében rendelik vissza hazájukba. A 108 katonára, akik eddig a 950 fős Srí Lanka-i békefenntartó kontingens tagjai voltak, hazájukban büntetőeljárás vár.

Az ENSZ és Srí Lanka kormánya nagyon komolyan veszi az ügyet és megerősítik, hogy a szexuális kizsákmányolás kérdésében tartják magukat a "zéró tolerancia" elvéhez - fűzte hozzá a szóvivő.

Az ENSZ békefenntartó misszióinak megszaporodása miatt az elmúlt években afrikai országokból - s különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságból - mind több hasonló visszaélést jelentettek. A világszervezet korábban évtizedeken át szemet hunyt a békefenntartók ilyen jellegű viselt dolgai felett, s csak a kongói esetek napvilágra kerülése után kezdett nyilvánosan fellépni az efféle cselekmények elkövetőivel szemben. (MTI/AFP/AP/Reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS