2019. július 16. keddValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megcsappant Hillary Clinton népszerűsége

2007. november 03. 12:20, utolsó frissítés: 12:20

Erősödött azoknak a tábora, akik biztosan nem kívánnak szavazni Hillary Clintonra a 2008-as amerikai elnökválasztáson az Egyesült Államok legnépesebb szövetségi államában, a 34 milliós Kaliforniában.

Egy friss felmérés szerint - amelynek eredményét pénteken ismertették - a volt first lady továbbra is biztosan vezeti a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázók rangsorát, de egyetlen más politikus személye sem osztja meg annyira a szavazókat, mint ő. A hagyományosan demokrata többségű Kalifornia népességének egyharmada biztosan Clintonra fog szavazni, de mostanra már ugyanannyian tudják: a New York-i szenátor asszonyra nem voksolnak.

Szakértők szerint a megosztottság tartós, és nem valószínű, hogy el fog tűnni. A demokrata jelöltaspiránsok közül senkinek sincs ilyen biztos negatív szavazótábora. Bill Clinton feleségének népszerűsége nagy mértékben apadt a demokrata pályázók szerdai philadelphiai vitája után, amelyen vetélytársai valóságos össztüzet zúdítottak rá.

Különösen az afro-amerikai Barack Obama szenátor és John Edwards volt szenátor támadta, kétségbe vonva őszinteségét, következetességét és ítélőképességét. Felrótták neki, hogy megmásította az iraki háborúval és a terroristagyanús személyek kínzásával kapcsolatos nézeteit, ha politikai érdekei úgy kívánták és Irán esetében "kardcsörtető" nézeteket vall.

A republikánusok egyik legismertebb választási szakértője, Newt Gingrich egykori házelnök szerint Clinton esélye a jelöltség megszerzésére 80-ról legalább 50 százalékra csökkent. Gingrich szerint Clinton nagyon gyengén szerepelt a vitában, amiből nem biztos, hogy fel tud épülni.

Gingrich megítélése szerint Clinton különösen két nézetével vágta maga alatt a fát. Sokakban ellenérzést szül, hogy több millió dolláros adóemelést támogat. Ezenkívül nem ellenzi a New York-i kormányzó azon kezdeményezését, hogy adjanak jogosítványt az illegális bevándorlóknak, akik ezáltal szinte szavazati jogot szereznének. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS