2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem volt párbeszéd a Fatah-Hamász csúcstalálkozón

2007. november 03. 11:45, utolsó frissítés: 11:45

Mahmúd Abbász palesztin elnök pénteken találkozott ciszjordániai Hamász-tisztségviselőkkel, először azóta, hogy a radikális palesztin szervezet júniusban erőszakkal ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet. "Közöltem velük, hogy nem folytatok párbeszédet a mozgalommal mindaddig, amíg vissza nem állítják a puccs előtti állapotot" - mondta az elnök a találkozó után.

Abbász Ciszjordániában, rámalláhi irodájában fogadta Naszreddin as-Saírt, aki még az első, Hamász-vezetésű palesztin kormány miniszterelnök-helyettese volt, valamint a szervezet két ciszjordániai tisztségviselőjét, Faradzs Rumanét és Huszein Abu Kvaikot.

Rumane és Kvaik egy szerdai sajtótájékoztatón elhatárolódott egyik társuk, Nizar Rajan gázai vezető kijelentésétől, amely szerint a Hamász Abbász ciszjordániai főhadiszállását is el akarja foglalni egy napon.

Abbász korábbi nyilatkozatai szerint csak azzal a feltétellel hajlandó párbeszédre a Hamásszal, ha az visszaadja a Gázai övezet feletti ellenőrzést a Palesztin Hatóságnak. Nabíl Abu Rudeina, az elnök tanácsadója a pénteki találkozó után kijelentette: Abbásznak "nincs problémája" a Hamásszal, csak annak gázai vezetőivel, akik "a puccs végrehajtásával letértek a helyes útról". "Nem szabad hogy belháborúk alakuljanak ki közöttünk. A Hamász része a palesztin népnek. Gondunk csak egy kis csoporttal van, amely fellázadt a legitim hatóság ellen. Azonnal véget kell vetni a puccsnak, fel kell sorakoznunk a legitim elnök mögé" - mondta Rudeina.

A Hamász gázai szóvivője nem tulajdonít nagy jelentőséget a rámalláhi találkozónak. Mint a francia hírügynökségnek nyilatkozva mondta: nem volt semmilyen párbeszéd Rámalláhban. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS