2019. október 17. csütörtökHedvig
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A változás szele Grúziában? Ötvenezres ellenzéki tüntetés

2007. november 02. 16:37, utolsó frissítés: 16:52

Tbilisziben a rendezők becslései szerint mintegy 50 ezer ember részvételével pénteken megkezdődött az egyesült ellenzék nagygyűlése. A tüntetők jelszavakat skandálnak, többek között ilyeneket: "Grúzia, Grúzia" és "Misa, menj el!" - az utóbbi célzás Mihail Szaakasvili elnökre.

Az ellenzék képviselői csütörtökön Marc Perrin de Brichambaut-val, az EBESZ főtitkárával, valamint Daniel Frieddel, amerikai külügyi államtitkár-helyettessel találkoztak Tbilisziben, ami megfigyelők szerint arra utal, hogy


külföldön úgy látják: változások várhatók Grúziában.

Már csütörtök este ezrek gyűltek össze a parlamentnél és csak hajnalban távoztak. Az ellenzék követeli, hogy idejében – tavasszal – tartsák meg az általános választásokat, amelyeket a parlament Mihail Szaakasvili elnök javaslatára 2008 őszére halasztott arra hivatkozva, hogy a legfőbb feladat az ország területi egységének helyreállítása, vagyis a Grúziától elszakadt és általa el nem ismert Abházia és Dél-Oszétia visszaszerzése.

Az ellenzék szerint a hatalom elfordult a néptől, korrupttá vált, eladott mindent, és ezzel tönkretette az ország gazdaságát, s míg szavakban a demokratikus értékekhez való hűséget hirdeti, lábbal tiporja a szólás szabadságát és a jogállamiságot. A tüntetők ezenkívül az elnöki rendszer felszámolását követelik, de mint mondták, nem forradalmat hirdetnek és nem adnak ultimátumot a hatalomnak, csupán párbeszédre szólítják fel.

Megfigyelők szerint nem kizárt, hogy a tüntetés sokáig elhúzódik, esetleg addig, amíg nem sikerül kompromisszumra jutni a hatalommal, vagy amíg Szaakasvili elnök nem távozik tisztségéből.

A tüntetést a hatóságok ugyan engedélyezték, de az ország minden részéből már csütörtökön elindult személyautókat és buszokat minden eszközzel igyekeztek feltartani:


szögeket szórtak az utakra,

számos helyen órákra leállították a forgalmat, és sok autóstól egyszerűen elvették a papírjait.

Mindezt részletesen közvetítette az Imedi televízió, az ország egyetlen független tévéje, amely Badri Patarkacisvili dúsgazdag grúz üzletemberé volt, de ő két napja eladta Rupert Murdoch médiabirodalmának, a News Corporationnek. Az Imedi most azt a szerepet tölti be, amelyet a Szaakasvili hatalomra jutásához vezető 2003-as "rózsás forradalom" idején a Rusztavi-2 tévéállomás.

A tüntetésre várták volna Iraklij Okruasvili volt védelmi minisztert is, aki nemrégiben az Imedi televízióban komoly vádakat hozott fel Szaakasvili ellen, többek között azt, hogy meg akarta gyilkoltatni Patarkacisvilit, s hogy meg akarta támadni Dél-Oszétia fővárosát, Chinvalit. Okruasvilit őrizetbe vették, majd néhány nap múlva 6 millió dolláros óvadék fejében szabadon engedték. Az óvadékot a hírek szerint nem kellett megfizetnie.

Csütörtökön a hatóságok közölték, hogy a volt miniszter és jelenlegi ellenzéki politikus elhagyta az országot, ügyvédje viszont arról tájékoztatott, hogy gyakorlatilag erőszakkal feltették egy Franciaországba tartó repülőgépre, miközben családja túszként Grúziában maradt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS